Nijedan Uskrs ne može da prođe bez tradicionalne Uskršnje hrane!

Pored ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Uskrsa, i koja predstavljaju centralno mesto na uskršnjoj trpezi, tu su i nezaobilazna Uskršnja pogača i slatkiši.

Pogača je ukrašena jajima, a ukusni kolačići spremaju se u obliku jaja i zečeva, simbola ovog velikog praznika.

Kao prigodan dodatak jelu ili predjelu, možete napraviti recimo rusku salatu, urnebes, kuglice sa susamom i slično.

Predjelo za Uskrs ne mora da bude pretrpano. Na običan plitki tanjir stavite malo mlečnih proizvoda kao što su sir, kajmak ili paprika u pavlaci. Dodajte nešto suhomesnato, za predjelo to je sasvim dovoljno.

Kada je reč o glavnom jelu za Uskrs tu možete pustiti mašti na volju i spremiti nešto neobično što niste u prilici da jedete svakodnevno.

Najbolje je spremiti nešto od mesa, poput nekog interesantnog jela sa roštilja. Dobar izbor bi bile neke šnicle, karađorđeva, leskovački uštipci ili tome slično. Još ako jelu dodate malo pomfrita, šampinjona sa roštilja ili neki interesantan sos, biće to pravi ručak iz restorana.

I za kraj ceo ručak zasladite nekim domaćim desertom. Neka to bude torta ili jedna vrsta kolača.

Izaberite najlepša jela po ukusu svoje porodice i obradujte ih.

Uskršnja trpeza: Tradicionalni praznični specijaliteti za celu porodicu
Foto: Shutterstock shutterstock_609674663

Uskršnji venčići od kiselog testa

750 g brašna

60 g kvasca

210 ml mleka

75 g maslaca

jaje

so

75 g šećera

žumance

6 kašika šećera

6 kuvanih uskršnjih jaja

Brašno prosejati u dublju posudu, pa u sredini napraviti udubljenje. U njega staviti razdrobljen kvasac, dodati kašiku mleka i sve pomešati sa malo brašna. Testo prekriti krpom, i ostaviti 15 min. na toplom mestu.

Rastopiti maslac u manjoj posudi. Pomešati sa jajetom, solju, šećerom i preostalim mlekom – ostaviti kašiku mleka sa strane. Ovu masu zamesiti sa kvascem. Ostaviti pokriveno još 15 min.

Testo izdeliti na 6 delova i oblikovati u lopte. Od njih napraviti duge rolne, pa od svake oblikovati krug sa rupom u sredini, ili isplesti pletenicu.

Rernu zagrejati na 180 stepeni. Umutiti žumance sa kašikom mleka, pa premazati venčić. Podmazati pleh i po njemu ih rasporediti. Posuti šećerom po želji. Ostaviti 10 minuta, pa peći u rerni 20 minuta.

Uskršnja trpeza: Tradicionalni praznični specijaliteti za celu porodicu
Foto: Shutterstock shutterstock_213934210

Doboš torta

Kore:

6 jaja

120 g šećera u prahu

120 g brašna

30 g maslaca

150 g šećera

2 kapi sirćeta

Fil:

6 jaja

170 g šećera u prahu

100 g rendane čokolade

200 g maslaca

1 vanillin šećer

šlag za dekoraciju

Umutite žumanca sa prah šećerom i postepeno dodajte brašno, prethodno čvrsto umućena belanca i istopljen maslac. Od ove smese ispecite 6-10 kora (kore pecite na dnu naopako prevrnute šerpe ili okruglog pleha, posute bašnom). Istopite šećer sa sirćetom i dobijeni karamel prelijte preko najuspelije kore, a dok se karamel još nije stvdrnuo nožem označite parčiće.

Za fil umutite jaja, šećer u prahu i rendanu čokoladu, pa mutite dok se smesa ne zgusne. Ohladite smesu, a zatim dodajte vanilu, maslac i sve dobro umutite. Ređajte red kore red fila, a na kraju stavite koru sa karamelom i ukrasite je šlagom po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu