Nijedan Uskrs ne može da prođe bez tradicionalne Uskršnje hrane!
Pored ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Uskrsa, i koja predstavljaju centralno mesto na uskršnjoj trpezi, tu su i nezaobilazna Uskršnja pogača i slatkiši.
Pogača je ukrašena jajima, a ukusni kolačići spremaju se u obliku jaja i zečeva, simbola ovog velikog praznika.
Kao prigodan dodatak jelu ili predjelu, možete napraviti recimo rusku salatu, urnebes, kuglice sa susamom i slično.
Predjelo za Uskrs ne mora da bude pretrpano. Na običan plitki tanjir stavite malo mlečnih proizvoda kao što su sir, kajmak ili paprika u pavlaci. Dodajte nešto suhomesnato, za predjelo to je sasvim dovoljno.
Kada je reč o glavnom jelu za Uskrs tu možete pustiti mašti na volju i spremiti nešto neobično što niste u prilici da jedete svakodnevno.
Najbolje je spremiti nešto od mesa, poput nekog interesantnog jela sa roštilja. Dobar izbor bi bile neke šnicle, karađorđeva, leskovački uštipci ili tome slično. Još ako jelu dodate malo pomfrita, šampinjona sa roštilja ili neki interesantan sos, biće to pravi ručak iz restorana.
I za kraj ceo ručak zasladite nekim domaćim desertom. Neka to bude torta ili jedna vrsta kolača.
Izaberite najlepša jela po ukusu svoje porodice i obradujte ih.
Uskršnji venčići od kiselog testa
750 g brašna
60 g kvasca
210 ml mleka
75 g maslaca
jaje
so
75 g šećera
žumance
6 kašika šećera
6 kuvanih uskršnjih jaja
Brašno prosejati u dublju posudu, pa u sredini napraviti udubljenje. U njega staviti razdrobljen kvasac, dodati kašiku mleka i sve pomešati sa malo brašna. Testo prekriti krpom, i ostaviti 15 min. na toplom mestu.
Rastopiti maslac u manjoj posudi. Pomešati sa jajetom, solju, šećerom i preostalim mlekom – ostaviti kašiku mleka sa strane. Ovu masu zamesiti sa kvascem. Ostaviti pokriveno još 15 min.
Testo izdeliti na 6 delova i oblikovati u lopte. Od njih napraviti duge rolne, pa od svake oblikovati krug sa rupom u sredini, ili isplesti pletenicu.
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Umutiti žumance sa kašikom mleka, pa premazati venčić. Podmazati pleh i po njemu ih rasporediti. Posuti šećerom po želji. Ostaviti 10 minuta, pa peći u rerni 20 minuta.
Doboš torta
Kore:
6 jaja
120 g šećera u prahu
120 g brašna
30 g maslaca
150 g šećera
2 kapi sirćeta
Fil:
6 jaja
170 g šećera u prahu
100 g rendane čokolade
200 g maslaca
1 vanillin šećer
šlag za dekoraciju
Umutite žumanca sa prah šećerom i postepeno dodajte brašno, prethodno čvrsto umućena belanca i istopljen maslac. Od ove smese ispecite 6-10 kora (kore pecite na dnu naopako prevrnute šerpe ili okruglog pleha, posute bašnom). Istopite šećer sa sirćetom i dobijeni karamel prelijte preko najuspelije kore, a dok se karamel još nije stvdrnuo nožem označite parčiće.
Za fil umutite jaja, šećer u prahu i rendanu čokoladu, pa mutite dok se smesa ne zgusne. Ohladite smesu, a zatim dodajte vanilu, maslac i sve dobro umutite. Ređajte red kore red fila, a na kraju stavite koru sa karamelom i ukrasite je šlagom po želji.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom