Svi znamo da su neke namirnice zdravije od ostalih, ali da li ste znali da neke postanu zdravije za organizam ako se jedu u paru s nekim drugim namirnicama. U nastavku pročitajte koje si to zdrave kombinacije.
Banane i grčki jogurt
Bilo da ujutro žurite na posao ili ste u potrazi za savršenom užinom nakon treninga, dobra je ideja da iskombinujete iseckane kolutiće banane s grčkim jogurtom. Svi znaju da je banana bogata vlaknima koja se bore protiv zatvora, i kalijuma koji snižava krvni pritisak. Grčki je jogurt pak izvrstan izvor kalcijuma koji jača kosti i proteina potrebnih za izgradnju mišića. Zato je kombinacija ove dve zdrave namirnice savršena za bilo koje doba dana.
Sir i jaje
Sir je odličan izvor kalcijuma, a naučnici kažu da nam je potreban i vitamin D da bi nam telo bolje apsorbovalo taj mineral potreban za jačanje kostiju. Upravo je to razlog zašto je super ideja kombinovati sir i jaja, koja su puna D vitamina. Takođe, ona opskrbljuju telo proteinima, kao i zdravim masnoćama i holesterolom. Skoro se svaka vrsta sira može narendati i posuti po jajima, a ako pokušavate izgubiti na težini, možete odabrati "lakši" nemasniji sir s manje kalorija.
Spanać i jagode
Kada je reč o izvorima gvožđa, većina će odmah pomisliti na spanać; bogat je gvožđem koje osigurava optimalne količine crvenih krvnih zrnaca. Međutim, ne znaju svi da se gvožđe može bolje apsorbovati kad se upari s vitaminom C, zbog čega se slatke jagode odlično slažu sa spanaćem.
Tamna čokolada i jabuke
Ako ne možete reći ne ovoj tamnoj poslastici, za još zdraviji učinak na organizam gorku čokoladu uparite s jabukama. Prema mišljenju naučnika, katehini u tamnoj čokoladi i snažni antioksidansi iz jabuke odlično rade zajedno na sprečavanju bolesti kardiovaskularnog sistema. Odaberite tamnu čokoladu sa najmanje 70 posto kakaa, a jabuku nemojte guliti jer je sadržaj kvercetina u njenoj koži.
Zeleni čaj i limun
Zeleni je čaj pun antioksidanata, zbog čega je odličan za sve koji pokušavaju izbeći prerano starenje, gojaznost, artritis, bolesti srca i rak. Prema naučnicima, najjednostavniji način da olakšate apsorpciju antioksidanata iz zelenog čaja je da svakoj šoljici dodate nekoliko kapi sveže iscijeđenog limuna. Ne brinite ako nemate pristup svežim limunima jer sok iz bilo kog voća koji sadrži veću količinu vitamina C može pomoći da iskoristite maksimum iz zelenog čaja.
Izvor: 24sata.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem