Zahvaljujući brzom transportu i novim sistemima skladištenja, sveže voće i povrće moguće je kupiti tokom cele godine. Ali to ne znači da biste trebali da jedete baš sve što nađete na policama supermarketa.

Neke od tih namirnica su:

1. Špargle

Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo cele godine, ali su najbolje u proleće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike i dosta su ''drvenaste'' i bez ukusa.

Umesto toga odaberite:

Prokelj je prepun vitamina C, koji jača imunitet, kao i vitamina K, koji osnažuje kosti. Najbolje ih je jesti s domaćom slaninom.

2. Breskve

Sezona breskvi je na leto, koje su tada najsočnije i najslađe. Posle avgusta teško ih je naći u prodavnicama. Ako ipak u supermarketima nađete breskve verovatno su došle iz Južne Amerike.

Umesto toga odaberite:

Citrusno voće poput pomorandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka, kao i drugih vitamina i minerala koji čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

3. Sveži grašak

Svež grašak je prolećna poslastica, a smatra se jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih meseci, plodovi će biti brašnasti i s malo ukusa.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti grašak koji je ubran u jeku sezone, pa ima ukus najbliži "pravoj" stvari.

4. Klip kukuruza

Jesti kuvani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. Ali sveži klipovi u zimskim mesecima daleko su od onih letnjih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti proizvodi poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svežim namirnicama. U zimskim mesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.

5. Jagode

Ako naiđete na jagode tokom zime, reč je o proizvodu koji je pola leta i celu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju ukus i miris jagoda, a i hranljive su materije nestale tokom dugotrajnog skladištenja.

Umesto toga odaberite:

Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinuje u pripremi pečenih poslastica poput pita i savijača.

6. Paradajz

Krajem leta paradajz pruža maksimalni ukus, sočnost i aromu. Ali ako je nakon toga stajao više meseci u hladnjači, budite uvereni da su plodovi izgubili svoju svežinu i ukus, kao i  količinu likopena.

Umesto toga odaberite:

Sveže je uvijek najbolje, ali u zimskim mesecima za pripremu supa, variva i sosova poslužiće i pelati, kao i pasirani paradajz.

7. Borovnice

Ne samo da su borovnice poskupe u zimskim mesecima, već u njima manjka količina vitamina C, pa su podložne češćem truljenju.

Umesto toga odaberite:

Smrznute borovnice su zdrave kao one sveže, a sadrže gotovo istu količinu antioksidansa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr