Zahvaljujući brzom transportu i novim sistemima skladištenja, sveže voće i povrće moguće je kupiti tokom cele godine. Ali to ne znači da biste trebali da jedete baš sve što nađete na policama supermarketa.
Neke od tih namirnica su:
1. Špargle
Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo cele godine, ali su najbolje u proleće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike i dosta su ''drvenaste'' i bez ukusa.
Umesto toga odaberite:
Prokelj je prepun vitamina C, koji jača imunitet, kao i vitamina K, koji osnažuje kosti. Najbolje ih je jesti s domaćom slaninom.
2. Breskve
Sezona breskvi je na leto, koje su tada najsočnije i najslađe. Posle avgusta teško ih je naći u prodavnicama. Ako ipak u supermarketima nađete breskve verovatno su došle iz Južne Amerike.
Umesto toga odaberite:
Citrusno voće poput pomorandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka, kao i drugih vitamina i minerala koji čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.
3. Sveži grašak
Svež grašak je prolećna poslastica, a smatra se jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih meseci, plodovi će biti brašnasti i s malo ukusa.
Umesto toga odaberite:
Smrznuti grašak koji je ubran u jeku sezone, pa ima ukus najbliži "pravoj" stvari.
4. Klip kukuruza
Jesti kuvani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. Ali sveži klipovi u zimskim mesecima daleko su od onih letnjih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja.
Umesto toga odaberite:
Smrznuti proizvodi poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svežim namirnicama. U zimskim mesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.
5. Jagode
Ako naiđete na jagode tokom zime, reč je o proizvodu koji je pola leta i celu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju ukus i miris jagoda, a i hranljive su materije nestale tokom dugotrajnog skladištenja.
Umesto toga odaberite:
Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinuje u pripremi pečenih poslastica poput pita i savijača.
6. Paradajz
Krajem leta paradajz pruža maksimalni ukus, sočnost i aromu. Ali ako je nakon toga stajao više meseci u hladnjači, budite uvereni da su plodovi izgubili svoju svežinu i ukus, kao i količinu likopena.
Umesto toga odaberite:
Sveže je uvijek najbolje, ali u zimskim mesecima za pripremu supa, variva i sosova poslužiće i pelati, kao i pasirani paradajz.
7. Borovnice
Ne samo da su borovnice poskupe u zimskim mesecima, već u njima manjka količina vitamina C, pa su podložne češćem truljenju.
Umesto toga odaberite:
Smrznute borovnice su zdrave kao one sveže, a sadrže gotovo istu količinu antioksidansa.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem