Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 neobičnih svetskih običaja u ishrani

U kojim zemljama je nepristojno jesti levom rukom, gde je poželjno srkati supu, a gde će se domaćini uvrediti ako pojedete svu hranu iz tanjira. Pogledajte neke neobične gastronomske običaje širom sveta.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kada je ishrana u pitanju, na različitim meridijanima se uživa u raznoj vrsti hrane na drugačiji način. Evo nekih od najneobičnijih običaja širom sveta kada je hrana u pitanju.

Na Tajlandu je nepristojno da se hrana stavlja u usta uz pomoć viljuške.

Glasno srkanje rezanaca i supe je sasvim prihvatljivo u Japanu, a smatra se da se tako poboljšava ukus hrane.

U nekim delovima Srednjeg Istoka i Indije je tabu da se jede levom rukom. To je zbog tradicionlane podele leve i desne ruke, pa se desna ruka smatra odgovornom za ishranu i druge, otmenije namene.

U Južnoj Koreji niko za stolom ne počinje da jede dok najstarija osoba ne uzme prvi zalogaj.

Ukoliko ste u Italiji, nemojte nikako stavljati sir preko morskih plodova. To se smatra kardinalnom greškom, kako prema prema mešanim morskim plodovima, tako i prema i parmezanu.

U kulturi Eskima, tačnije Inuita, pristojno je ispustiti gasove za vreme obroka i predstavlja znak zahvalnosti prema domaćinu.

Uzimanje hrane štapićima uspravno iz činije se smatra veoma nepristojnim u Kini, gde takva praksa podseća na ceremoniju nuđenja hrane mrtvima. Takođe, nemojte štapiće dodati drugima, ili spustiti na sto tako da su upereni ka drugoj osobi.

Prazan tanjir ima različito značenje u raznim kulturama. U Indiji i Japanu je važno da pojedete sve iz tanjira jer tako domaćin zna da ste uživali u obroku. Međutim, u Kini se to smatra znakom nepoštovanja i nepristojnosti. U kulturi Beduina, domaćin će vam služiti kafu sve dok ne protresete šoljicu dok mu je predajete.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti