Da biste umesili mekan i hrskav hleb ili penaste kiflice sa sirom neophodan vam je kvasac. On je od suštinskog značaja koji izaziva hleb da poraste, onaj koji čini lepinju meku kao pamuk i tera kiflice da se tope u ustima. Kvasac sadrži milione malih aktivnih ćelija koje se aktiviraju uz šećer i toplu vodu kod mešenja testa. U procesu mešenja, male ćelije kvasca se množe, oslobađa se ugljen-dioksid i to tera testo da raste.
Svež kvasac ima svoje nedostatke, pa zbog toga domaćice vole da koriste suvi kvasac.
Kako se pravi suvi kvasac?
Suvi kvasac je napravljen u industrijskim uslovima, proizveden je ekstrudiranjem običnog presovanog živog kvasca. U procesu se dobijaju male granule koje se zatim osuše i pakuju.
U nekim vrstama suvog kvasca u procesu ekstrudiranja dodaju se i druge komponente, kao što su antioksidanti, emulgatori i askorbinska kiselina.
Zahvaljujući velikoj aktivnosti ćelija kvasca, dužem roku trajanja, lakoći čuvanja i relativno visokoj aktivnosti, koja se može održavati tokom dužeg vremenskog perioda, suvi kvasac je izvrsna zamena za sveži kvasac.
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom