Da biste umesili mekan i hrskav hleb ili penaste kiflice sa sirom neophodan vam je kvasac. On je od suštinskog značaja koji izaziva hleb da poraste, onaj koji čini lepinju meku kao pamuk i tera kiflice da se tope u ustima. Kvasac sadrži milione malih aktivnih ćelija koje se aktiviraju uz šećer i toplu vodu kod mešenja testa. U procesu mešenja, male ćelije kvasca se množe, oslobađa se ugljen-dioksid i to tera testo da raste.

Svež kvasac ima svoje nedostatke, pa zbog toga domaćice vole da koriste suvi kvasac.

Kako se pravi suvi kvasac?

Suvi kvasac je napravljen u industrijskim uslovima, proizveden je ekstrudiranjem običnog presovanog živog kvasca. U procesu se dobijaju male granule koje se zatim osuše i pakuju.

U nekim vrstama suvog kvasca u procesu ekstrudiranja dodaju se i druge komponente, kao što su antioksidanti, emulgatori i askorbinska kiselina.

Zahvaljujući velikoj aktivnosti ćelija kvasca, dužem roku trajanja, lakoći čuvanja i relativno visokoj aktivnosti, koja se može održavati tokom dužeg vremenskog perioda, suvi kvasac je izvrsna zamena za sveži kvasac.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs