Da biste umesili mekan i hrskav hleb ili penaste kiflice sa sirom neophodan vam je kvasac. On je od suštinskog značaja koji izaziva hleb da poraste, onaj koji čini lepinju meku kao pamuk i tera kiflice da se tope u ustima. Kvasac sadrži milione malih aktivnih ćelija koje se aktiviraju uz šećer i toplu vodu kod mešenja testa. U procesu mešenja, male ćelije kvasca se množe, oslobađa se ugljen-dioksid i to tera testo da raste.
Svež kvasac ima svoje nedostatke, pa zbog toga domaćice vole da koriste suvi kvasac.
Kako se pravi suvi kvasac?
Suvi kvasac je napravljen u industrijskim uslovima, proizveden je ekstrudiranjem običnog presovanog živog kvasca. U procesu se dobijaju male granule koje se zatim osuše i pakuju.
U nekim vrstama suvog kvasca u procesu ekstrudiranja dodaju se i druge komponente, kao što su antioksidanti, emulgatori i askorbinska kiselina.
Zahvaljujući velikoj aktivnosti ćelija kvasca, dužem roku trajanja, lakoći čuvanja i relativno visokoj aktivnosti, koja se može održavati tokom dužeg vremenskog perioda, suvi kvasac je izvrsna zamena za sveži kvasac.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem