Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Da li ste se ikada zapitali: Zbog čega u jela stavljamo ceo lovorov list?

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Da li ste se ikada zapitali zašto se lovorov list koristi ceo pri dodavanju jelima, a ne u nekom drugom obliku? Evo odgovora.

Izvor: Foto: Shutterstock

Lovorov list jelima daje fantastičnu aromu i specijalitete pretvara u pravi pikantni gurmanluk. Baš kao i kosti ribe ili tapići cimeta, ukoliko se ne odstrane iz jela pre serviranja, uvek završe na ivici tanjira nakon obroka.

Jedan od razloga zbog kojih se lovorov list stavlja ceo je zbog oštrih ivica, pa je lakše da uklonite ceo hrskav list nego da se mučite sa sitnim delovima.

S druge strane, lovorov ima veoma jaku aromu. Ako biste ga usitnili i rasporedili po jelu, njegov ukus i miris bi preovladali i zamaskirali originalnu aromu specijaliteta.

Ipak, lovorov list se može naći i u obliku praha, i to ponekad u raznim mešavinama začina. Ukoliko želite, možete ga i sami samleti, ali vodite računa da ne preterate kada začin dodajete jelu. Vodite računa da koristite jak blender sa oštim sečivima, kako se u mlevenom začinu ne bi našli veći oštri komadi lovora.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs 

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti