Oko 50 posto trudnica doživi neku vrstu averzije prema hrani tokom trudnoće, obično u toku prva tri meseca.
Lekari objašnjavaju da je to u korelaciji s rastom, vrhuncem i padom hormona trudnoće humanog korionskog gonadotropina (HCG).
Ipak neke žene imaju averziju prema nekoj hrani tokom cele trudnoće – pa čak i posle.
Trudnoća može godinama menjati sklonost žene prema određenoj hrani, a ponekad i na neodređeno vreme.
Iako averzija prema hrani može pogoditi svaku buduću majku, studija iz 2015. u časopisu Physiology & Behavior sugeriše da žene koje nose dečake češće doživljavaju gađenje prema određenoj vrsti jela i namirnica.
Teorija je da su muški embrioni osetljiviji od ženskih, tako da je osećaj za potencijalno opasnu hranu način da se zaštite rizičniji fetusi ali za to nema definitivne naučne osnove. Lekari objašnjavaju da, kada bi se telo protivilo poznatim opasnostima za dete, svi bi iskusili odbojnost prema alkoholu ili duvanu.
Najčešće averzije hrane uključuju piletinu i crveno meso, a slede ribe i jaja, pržena hrana i skrobna hrana poput belog pirinča ili kokica i najverovatnije je miris glavni krivac za gađenje. Žene koje imaju odlično razvijeno čulo mirisa pre trudnoće, mogu biti sklonije averziji prema hrani.
Hormonalnski talasi koje doživljavaju tokom trudnoće mogu pojačati osećaj za miris, koji snažno utiče na preferencije u hrani i izazivanje svih osećaja mučnine, pa i povraćanje. Osim mirisa, hrana koja je teže probavljiva, kao što su meso i prženija mogu biti odbojni.
Većina averzija, u većini slučajeva, neće uzrokovati nikakvu štetu i proći će nakon trudnoće.
Savetuje se da ono što trudnicama trenutno smeta zamene drugim namirnicama, koje su zdrave.
Saveti su sledeći:
- Nastavite da uzimate vitamine;
- Odlučite se za povrće blagog ukusa;
- Pomešajte beli ili slatki krompir, jedite grašak, pire od mahunarki i izbegavajte jače mirisna povrća, poput brokolija i karfiola;
- Jedite hladna predjela.
- Uživajte u sendviču ili salati od testenine umesto večere.
- Topla hrana je više aromatična i može izazvati više mučnine i odbojnosti.
- Ako ne možete da jedete meso, okrenite se jajima, pasulju, orašastim plodovima, oraščićima, siru s malo masnoće, grčkom jogurtu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus