Ukoliko ste postili tokom Božićnog posta morate da imate na umu da prejedanje mrsnom hranom nakon posta može da bude opasno po organizam i može da izazove brojne poremećaje u njegovom funkcionisanju.

Tokom posta koji je trajao 40 dana, organizam je navikao na jednu vrstu hrane i sada kada je vreme da se vratite na mrsnu hranu morate još uvek da se suzdržavate od nekih namirnica. U suprotnom, vaš organizam doživljavaće šokove.

Normalno je da nakon posta prosto žudite za božićnim đakonijama, ali one mogu da budu jako opasne po vaše zdravlje pa ih zato morate oprezno konzumirati. Evo kako da izbegnete prejedanje, a tako i probleme.

Doručkujte umereno

Važno je da se na porodičnom doručku u vašem tanjiru nađu mali zalogaji, jer na taj način postepeno navikavate svoj sistem za varenje na savladavanje teških namirnica. Dajte mu vremena da svari masnoću koju ste neko vreme izbegavali.

Piletina je bolja od prasetine

Pečenica je neizostavni deo svake božićne trpeze, ali bolje je da mrs otpočnete piletinom jer ona sadrži mnogo manje masti, a više proteina. Bez obzira što se vaš organizam odvikao od nje, organizam će brže i lakše da svari proteine nego mesti. Uz to, proteini nisu štetni za krvne sudove.

Izbegavajte torte i kolače 

Mrsne poslastice sadrže margarin i mleko čiji nagli unos može da poremeti vaš metabolizam. S toga vam savetujemo da se još neko vreme pridržavate posnih slatkiša jer šećerni šok može da bude podjednako loš. Izbegavajte torte i druge komplikovane slatkiše, jer će promena u ishrani morati da nastupi, ali bolje da ona bude spontana. Takođe, energija koju unosite trebala bi postepeno da se povećava.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: cafe.ba