Oba dela jajeta imaju specifične benefite, ali nutritivno gledano jedno je ipak bogatije!

Mnogi doktori i nutricionisti preporučuju jaja za doručak zbog visokog sadržaja zdravih masnoća, vitamina i proteina. Laka za pripremu, a uz raznovrsne mogućnosti mi ih često i konzumiramo svesni njihovih zdravstvenih efekata na naš organizam. Ali jedno pitanje se stalno nameće – šta je zdravije, i da li žumance treba odbaciti ili ga jesti odvojeno od belanca.

Žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Više od pola sadržaja proteina je u belancetu - ona su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.

Između belanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti. Tako belanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55, piše Healthline. Takođe, belance gotovo da nema masnoća, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udelom kalorija, belanca su često na jelovniku.

Žumance sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.

Na kraju vidimo da oba dela jajeta imaju specifične benefite, ali nutritivno gledano žumance je bogatije od belanceta. Ipak, treba ga konzumirati umereno jer sadrži visoki nivo holesterola.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: lepa i srećna