Kristijan Dior je poznat ne samo po predivnoj odeći koju je pravio, nego i po hrani koju je obožavao. Iako nije bio vičan kuvar, često je posećivao restorane i uživao u ukusima različitih jela. Francuski kuvar i modna kuća Dior su napravili i digitalno izdanje kuvara, sa njevovim omiljenim jelima. Pompadur torta je desert u kojem je najviše uživao.
Pompadur torta
Sastojci:
- 250 g čokolade
- 250 g putera
- 200 g šećera
- 4 jajeta
- 1 supena kašika brašna
- još 30 g putera
Priprema:
Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom.
Engleski krem
Sastojci:
- 6 žumanaca
- ½ l mleka
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 1 štapić vanile
Priprema: Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem