Ima mnogo istine u izreci „Vi ste ono što jedete“ a to se najbolje primećujete kada koža počne da reflektuje ono što unosite u organizam.
Zdrava i prirodna ishrana omogućiće vašoj koži mekoću i blistav sjaj. Prirodni antioksidanti i fitohemikalije su veoma korisni za poboljšanje proizvodnje kolagena pomoću kojeg je naša koža elastična.
Voće i povrće sadži dosta pigmenata u obliku beta karotena i karotenoida koji koži mogu pružiti zdrav izgled i prirodan sjaj.
Evo predloga namirnica koji su najbolji prijatelji vaše kože, piše thedailymeal.com.
1. Crvena paprika
Obogaćena je vitaminom C i stimuliše proizvodnju kolagena tako da koža ostaje meka i nežna.
2. Avokado
Sadrži dobre masne kiseline, kao i karotenoide, pa koža postaje otpornija na negativne uticaje koji stvaraju oštećenja poput finih linija i bora.
3. Repa
Visok procenat nitrata pomaže boljoj cirkulaciji krvi u organizmu. Osim toga moćni antioksidanti u repi, zajedno sa tamnim pigmentom, štite kožu od preranog starenja i održavaju je mladolikom.
Pogledajte i Napravite kremu protiv bora od želatina
4. Spanać
Tamni zeleni listovi sadrže vitamin E koji pruža zaštitu od starenja, kao i vitamin A i C koji pomažu u borbi protiv akni. Mešavina antioksodanata obezbeđuje efekat blistavije kože, a pored toga spanać može da stimuliše reparaciju DNK, koji može zaustaviti rast ćelija raka.
5. Borovnice
Borovnice sadrže antocijanine, koji su odgovorni za prepoznatljivu boju ovog voća, ali su i antioksidanti, odgovorni za neutralisanje slobodnih radikala koji uzrokuju probleme sa kožom.
Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice
6. Šipak
Elaginska kiselina i antioksidanti pospešuju regenarciju kože i imaju anti upalna dejstva što pomaže u zarastanju rana.
7. Slatki krompir
On je prepun vitamina C i korisnih pigmenata, što dovodi do povećanja proizvodnje kolagena u cilju poboljšanja izgleda kože.
8. Jabuke
Ovi plodovi sadrže pektin i kvercetin koji veoma moćno regulišu nivo šećera u krvi i poboljšavaju imunitet, što se odmah reflektuje na vašoj koži.
Pogledajte i Zašto ne treba ljuštiti jabuku
9. Paradajz
Bogat likopenom, on može pomoći u oslobađanju od slobodnih radikala uzrokovanim UV zračenjem.
10. Šargarepa
Šargarepa sadrže visok nivo beta karotena koji se pretvara u vitamin A u telu.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu
11. Bundeva
Bundeva sadrži flavonoide i karotenoide koji podstiču sjaj kože, dok vitamini kao što su A i C pomažu u izdržljivosti kože.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom