Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predlog jelovnika za Badnje veče

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ukoliko još uvek niste odlučili koji specijaliteti će se naći na trpezi za Badnje veče, evo nekoliko predloga.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Veče uoči Božića provodi se u krugu porodice, uz večeru koja sledi posle unošenja badnjaka u kuću. Veruje se da trpeza treba da bude bogata, puna različitih jela, da bi naredna godina bila puna izobilja. Svaki deo ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku.

Svaka tradicinalna, srpska, posna trpeza ne može da prođe bez pasulja. Uz njega ide salata od rotkve i kupusa, a možete staviti i kiselu salatu od cvekle i šargarepe. Nakon pasulja dolazi riba, koja u posnoj trpezi menja pečenje. 

Za Badnju trpezu ne zaboravite voće koje vam može biti najbolji dezert. Ovog dana lepo je spremiti korpicu punu voća, koštunjavog ( orasi i lešnici ) i suvog ( suve urme, smokve, šljive, grožđe…. ). Dosta ljudi se odlučuje i na južno voće, poput banana, pomorandži, mandarina; ili domaćih poput jabuka. Pogledajte predloge recepata koje smo pripremili za vas.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Predjelo

attachment-pita_sa_prazilukom_i_pecurkama1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pita s prazilukom i pečurkama

Između hrskavih kora nalazi se pikantan fil.

attachment-ruska_salata1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posna ruska salata

Posna varijanta omiljene ruske salate se malo teže priprema od originalne salate, ali je jednako ukusna.

attachment-krompir_salata1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Krompir salata

Ova ukusna salata je idealan prilog uz riblje specijalitete

Glavno jelo

attachment-posne_sarme1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posna sarma

U vreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo - posna sarma je uvek pravi izbor.

attachment-pastrmka1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pečena pastrmka

Sveža pastrmka odlična je sa roštilja, ali uz dobar recept i iz rerne je još bolja!

attachment-prebranac1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Prebranac

Tradicionalno jelo, pravi gurmanski specijalitet u danima posta.

Poslastice

attachment-baklava1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Grčka baklava

Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.

attachment-kosnice1_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Košnice

Ove kolačiće možete preliti čokoladom, crnom ili belom, ili posuti šećerom u prahu.

attachment-posne_rafaelo1_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posne rafaelo kuglice

I posne rafaelo kuglice su jednako ukusne kao i one koje se pripremaju s mlekom.


Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti