1. Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.

Sastojci:

veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
100 g seckanih oraha
1 krompir
manja glavica luka
glavica belog luka
kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
kašičica morske soli
2 kašike hladno ceđenog ulja
2 dl paradajz soka
2 dl vode
100 g skuvanog integralnog pirinča
100 g sojinih mrvica (ljuspice)
2-3 lista lovora
3 šargarepe srednje veličine
1 veći koren paškanata
1 veći koren peršuna
veza peršuna
1 srednji celer

2. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.