Ako želite da vam namirnice što duže ostanu sveže, nije dovoljno samo ubaciti ih u frižider, nego određenu pažnju treba posvetiti i njihovom pravilnom rasopredu, kao i samom režimu rada frižidera.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sve to napravite kako treba:

Pogledajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

Ako želite da sprečite razmnožavanje bakterija, temperatura u frižideru bi trebalo da bude između 0 i 4 stepena.

U gornjem delu temperatura je "najstabilnija" pa na gornjim policama držite ostatke ručka, pića, sveže začine i namirnice koje su odmah spremne za konzumaciju.

Vrata su "najtopliji" deo frižidera pa tu držite proizvode s prirodnim konzervansima. Majonez i sok od pomorandže možete držati u vratima, ali mlečne proizvode i jaja radije ne.

Donje police frižidera su najhladnije pa tu držite jaja, sirovo meso, mlečne proizvode i plodove mora. Voće i povrće čuvajte u odvojenim posudama namenjenim za to. Jaja će lako 'upiti' mirise nekih drugih namirnica, pa ako u frižideru držite nešto izrazitog mirisa, jaja svakako stavite dalje.

Savetuje se da se u frižideru drže i orašasti plodovi, ali i ulja. Hleb nikada nemojte stavljati u frižider. U frižideru je potrebno ostaviti dovoljno prostora da kroz njega može strujati hladan vazduh.

Pogledajte i Kako da uklonite miris zagorele hrane iz svog doma

Dobro je znati i ovo: breskve, šljive i kruške ne bi trebalo čuvati u blizini povrća. Te voćke, naime, ispuštaju gasove koji će ubrzati propadanje povrća.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: mojakuhinja.net