Verovatno ste se zapitali zbog čega žumanca kod domaćih jaja imaju jarko žutu boju, a jaja kupljena u prodavnicama često sadrže bledo žumance.
Boja žumanceta zavisi od ishrane kokoške. Ukoliko je kokoška jela dosta karotenoida ili prirodne pigmente, to će uticati na boju žumanceta. Iako dodavanje veštačkih aditiva hrani za kokoške nije dozvoljeno, ponekad se dodaju prirodni pigmenti kako bi se pojačala boja žumanceta, piše thekitchn.com.
Pogledajte i Zbog čega jaja ne treba držati u vratima frižidera
Što se tiče hranljvivh vrednosti, tamnija žumanca imaju isti sadržaj proteina i masti kao i ona svetlije nijanse. Međutim, neka naučna istraživanja su pokazala da "domaća" jaja sadrže više omega 3 masnih kiselina i vitamina, a manje holesterola.
Iako nije dokazano da boja žumanceta utiče na ukus jajeta, nekim osobama se ipak više sviđa aroma jaja s jarkim žumancetom. I ukus jajeta, kao i boja žumanceta zavisi od načina ishrane kokošaka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus