Verovatno ste se zapitali zbog čega žumanca kod domaćih jaja imaju jarko žutu boju, a jaja kupljena u prodavnicama često sadrže bledo žumance.
Boja žumanceta zavisi od ishrane kokoške. Ukoliko je kokoška jela dosta karotenoida ili prirodne pigmente, to će uticati na boju žumanceta. Iako dodavanje veštačkih aditiva hrani za kokoške nije dozvoljeno, ponekad se dodaju prirodni pigmenti kako bi se pojačala boja žumanceta, piše thekitchn.com.
Pogledajte i Zbog čega jaja ne treba držati u vratima frižidera
Što se tiče hranljvivh vrednosti, tamnija žumanca imaju isti sadržaj proteina i masti kao i ona svetlije nijanse. Međutim, neka naučna istraživanja su pokazala da "domaća" jaja sadrže više omega 3 masnih kiselina i vitamina, a manje holesterola.
Iako nije dokazano da boja žumanceta utiče na ukus jajeta, nekim osobama se ipak više sviđa aroma jaja s jarkim žumancetom. I ukus jajeta, kao i boja žumanceta zavisi od načina ishrane kokošaka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem