U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi i u kući i u polju.
Običaj je da se na Veliki petak posti, a takođe i farbaju jaja i to u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.
Svaka tradicinalna, srpska, posna trpeza ne može da prođe bez pasulja. Uz njega ide salata od rotkve i kupusa, a možete staviti i kiselu salatu od cvekle i šargarepe.
Nakon pasulja dolazi riba, koja u posnoj trpezi menja pečenje.
Za desert se obično služe sitni kolači i baklave.
Ukoliko nemate ideju šta da spremite za ovaj dan pogledajte predloge recepata koje smo pripremili za vas.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Predjelo
Pita s prazilukom i pečurkama
Između hrskavih kora nalazi se pikantan fil.
Posna ruska salata
Posna varijanta omiljene ruske salate se malo teže priprema od originalne salate, ali je jednako ukusna.
Krompir salata
Ova ukusna salata je idealan prilog uz riblje specijalitete
Glavno jelo
Posna sarma
U vreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo - posna sarma je uvek pravi izbor.
Pečena pastrmka
Sveža pastrmka odlična je sa roštilja, ali uz dobar recept i iz rerne je još bolja!
Prebranac
Tradicionalno jelo, pravi gurmanski specijalitet u danima posta.
Poslastice
Grčka baklava
Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.
Košnice
Ove kolačiće možete preliti čokoladom, crnom ili belom, ili posuti šećerom u prahu.
Posne rafaelo kuglice
I posne rafaelo kuglice su jednako ukusne kao i one koje se pripremaju s mlekom.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom