Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predlog jelovnika za Veliki petak

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Na Veliki petak vernici poste, a na njihovim trpezama najčešće je zastupljena riba.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi i u kući i u polju.

Običaj je da se na Veliki petak posti, a takođe i farbaju jaja i to u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Svaka tradicinalna, srpska, posna trpeza ne može da prođe bez pasulja. Uz njega ide salata od rotkve i kupusa, a možete staviti i kiselu salatu od cvekle i šargarepe.

Nakon pasulja dolazi riba, koja u posnoj trpezi menja pečenje.

Za desert se obično služe sitni kolači i baklave.

Ukoliko nemate ideju šta da spremite za ovaj dan pogledajte predloge recepata koje smo pripremili za vas.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Predjelo

attachment-pita_sa_prazilukom_i_pecurkama1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pita s prazilukom i pečurkama

Između hrskavih kora nalazi se pikantan fil.

attachment-ruska_salata1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posna ruska salata

Posna varijanta omiljene ruske salate se malo teže priprema od originalne salate, ali je jednako ukusna.

attachment-krompir_salata1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Krompir salata

Ova ukusna salata je idealan prilog uz riblje specijalitete

Glavno jelo

attachment-posne_sarme1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posna sarma

U vreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo - posna sarma je uvek pravi izbor.

attachment-pastrmka1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pečena pastrmka

Sveža pastrmka odlična je sa roštilja, ali uz dobar recept i iz rerne je još bolja!

attachment-prebranac1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Prebranac

Tradicionalno jelo, pravi gurmanski specijalitet u danima posta.

Poslastice

attachment-baklava1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Grčka baklava

Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.

attachment-kosnice1_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Košnice

Ove kolačiće možete preliti čokoladom, crnom ili belom, ili posuti šećerom u prahu.

attachment-posne_rafaelo1_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posne rafaelo kuglice

I posne rafaelo kuglice su jednako ukusne kao i one koje se pripremaju s mlekom.



Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti