Dugovečnost stanovnika Japana već suže vreme intrigira naučnike širom sveta. Japanci kažu da je tajna u njihovim životnim navikama.
Evo nekoliko navika kojih se stanovnici ove azijske države pridržavaju.
Zaboravite na desert
Japanci na kraju obrok piju zeleni čaj, za razliku stanovnika drugih zemalja koji vole da se zaslade nakon ručka.
Ukoliko ipak ne možete bez slatkiša, jedite ih u prepodnevnim satima, najbolje uz jutarnju kafu i , naravno, ne rpeterujte u količini. Smanjenjem količine slatkiša ćete redukovati i rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.
Pogledajte i Moćni domaći lek po receptu samuraja
Ne preterujte u hrani
Na japanskom ostrvu Okinava živi najviše stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna njihove dugovečnosti tome da se ne zasite potpuno tokom obroka.
Prestanite da jedete pre nego što osetite da ste potuno siti. Tako ćete održati vitku liniju i sačuvati zdravlje.
Pročitajte i Drevni tibetanski lek za dugovečnost
Jedite suši
Ova hrana je važan izvor omega 3 masnih kiselina, koje su značajne za funkcionisanje mozga i zdravlje srca. Japanci jedu između 80 i 100 grama ribe dnevno. Stručnjaci smatraju da je ishrana bogata ribom jedan od ključnih faktora zbog kojih stanovnici ove azijske zemlje ređe imaju problema s povišenim holesterolom i srčanim oboljenjima.
Krećite se
Japanci savetuju da manje vremena provedete u sedećem položaju, a da više pešačite. Naime, stručnjaci kažu da dva sata pešačenja na dan produžava život za sedam godina.
Pogledajte i Francuskinje savetuju: 7 trikova za vitku liniju
Ne izbegavajte "dobre" bakterije
Brojne studije su pokazale da "dobre" bakterije jačajau imunitet. U Japanu su na jelovniku fermentisane namirnice koje ubrzavaju rast zdravih bakterija u crevima.
Idite redovno na lekarske preglede
Na kraju, stanovnici Japana savetuju da je preventiva veoma važna. Zbog toga bi trebalo bar jednom godišnje da idete na kompletne lekarske preglede.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima