Sannakji

Jelo popularno u Koreji verovatno je najpoznatije po videima kojih na Jutjubu ima poprilično. Priprema se obično sa susamom i uljem, a glavni sastojak je nakji, tj. mala hobotnica. Krakovi se obično otkinu od žive hobotnice i serviraju gostu. Najzanimljivija stvar je osećaj dok se ova hrana konzumira. Naime, dok žvačete, krakovi se još polako pomeraju…

Pogledajte i U ovim zemljama se jede najukusnija hrana

Morski ježevi

Ljudi kada su na letovanju, neretko, skoče u more, izvade ježeve, preseku nožem ili makazama i - pojedu. Mogu da se jedu i kašikom. Ipak, ako niste dovoljno iskusni, pazite se bodlji…

Škampi

Malo sladokusaca nije probalo škampe na buzaru, pri čemu se često škampi dok su još živi stavljaju u vrelu vodu na kuvanje. Takođe, na sličan način spremaju se i u Kini, s tim da ih Kinezi uvek serviraju i prokuvaju u Baijiu, piću koje sadrži 40–60% alkohola.

Pogledajte i Najbolji ulični specijaliteti širom sveta

Noma salata

Noma ime nosi po slavnom kopenhaškom restoranu koji je već godinama među pet najboljih na svetu. Radi se zapravo o začinjenoj salati s mravima. Mravi se malo sporije pomeraju, ali ipak, kad ih pojedete, u ustima i dalje osećate kretanje. Ovo nije ništa novo, mnoge kulture odavno konzumiraju inskete, ali to ne naplaćuju papreno…

Casu Marzu

Ovo je tradicionalni sir sa Sardinije napravljen od ovčijeg mleka. Ali, nije ovca životinja koju jedete, ne brinite. Naime, u siru gmižu maleni crvi, koji se namerno dodaju siru pri njegovoj izradi. Neki ljudi crve pomeraju pre jela, dok drugi bez problema uživaju u siru i crvićima…

Pogledajte i 8 neobičnih svetskih običaja u ishrani

Školjke

Iako mnogi to ni ne primete, školjke se često serviraju žive. Naime, i nakon što ih izvade iz mora i serviraju, one mogu da ostanu žive, a umiru tek kad se njihovo meso izvadi iz školjke. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer.hr