Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pržena hrana utiče na naše zdravlje

Naučnici su 6 godina proučavali vezu između pržene hrane i bolesti srca, evo rezultata

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Osobe koje konzumiraju prženu hranu i pića koja sadrže šećer imaju veći rizik za oboljevanje od srčanih bolesti, navode američki naučnici. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu American Heart Association, a trajalo je šest godina i obuhvatalo je više od 17.000 ispitanika širom Amerike. 

Naučnici su otkrili da ljudi koji isključivo preferiraju ishranu omiljenu na američkom jugu, koja uključuje prženu hranu, jaja, prženu šunku, slaninu i pića sa šećerom, imaju rizik od 56% za srčani udar u narednih šest godina.

“Bez obzira na vaš pol, rasu ili mesto stanovanja, ako ste pobornik južnjačke ishrane morali biste biti svesni rizika od srčanih oboljenja”, rekao je glavni autor istraživanja Džejms Šikani, nutricionista na Univerzitetu Alabama.

Pročitajte i  Kako da ispečete savršen pomfrit u rerni

“Potrebno je smanjiti unos pržene hrane i nju treba konzumirati najviše tri puta nedeljno, a pečenu piletinu treba zameniti povrćem”, navodi Šikani. Istraživanje je trajalo od 2003. pa do 2007. godine, a u tom periodu ispitanici su intervjuisani telefonski, oni su obavljali redovan kućni pregled i ispunjavali su upitnike o ishrani.

“Ispitanike smo svakih šest meseci intervjuisali telefonski i postavljali im pitanja o njihovom zdravstvenom stanju, a taj je proces trajao šest godina”, navodi se u istraživanju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: telegram.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti