Osobe koje konzumiraju prženu hranu i pića koja sadrže šećer imaju veći rizik za oboljevanje od srčanih bolesti, navode američki naučnici. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu American Heart Association, a trajalo je šest godina i obuhvatalo je više od 17.000 ispitanika širom Amerike.
Naučnici su otkrili da ljudi koji isključivo preferiraju ishranu omiljenu na američkom jugu, koja uključuje prženu hranu, jaja, prženu šunku, slaninu i pića sa šećerom, imaju rizik od 56% za srčani udar u narednih šest godina.
“Bez obzira na vaš pol, rasu ili mesto stanovanja, ako ste pobornik južnjačke ishrane morali biste biti svesni rizika od srčanih oboljenja”, rekao je glavni autor istraživanja Džejms Šikani, nutricionista na Univerzitetu Alabama.
Pročitajte i Kako da ispečete savršen pomfrit u rerni
“Potrebno je smanjiti unos pržene hrane i nju treba konzumirati najviše tri puta nedeljno, a pečenu piletinu treba zameniti povrćem”, navodi Šikani. Istraživanje je trajalo od 2003. pa do 2007. godine, a u tom periodu ispitanici su intervjuisani telefonski, oni su obavljali redovan kućni pregled i ispunjavali su upitnike o ishrani.
“Ispitanike smo svakih šest meseci intervjuisali telefonski i postavljali im pitanja o njihovom zdravstvenom stanju, a taj je proces trajao šest godina”, navodi se u istraživanju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: telegram.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus