Studija istraživača Univerziteta u Oksfordu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Flavour, pokazala je da upotrebom kvalitetnijih, težih viljuški i noževa stičemo utisak da je hrana koju jedemo ukusnija, prenosi Tanjug.
U eksperimentu je učestvovalo 130 gostiju jednog restorana u Edinburgu, u Škotskoj. Svima je servirano isto jelo, ali sa različitim priborom.
Gosti koji su jeli kvalitetnijim escajgom (tri puta težim) rekli su da je jelo izuzetno ukusno, a takođe su visoko ocenili njegov izgled i način posluživanja. Bili su spremni i da plate čak 15 odsto višu cenu od ostalih klijenata.
Pogledajte i Kako da napravite dekoracije od salveta (VIDEO)
„Vrlo je verovatno da su ova pozitivna i negativna iskustva koja se pripisuju priboru implicitno 'preneta' na naš doživljaj hrane. Taj fenomen je ono što nazivamo 'transfer osećanja'“, objasnio je autor studije Čarls Mičel.
Prema njegovim rečima, korišćenje finijeg escajga povećava pažnju koju posvećujemo jelu pa samim tim i naše uživanje u njemu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: rts
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem