Evo šta treba da radite u situacijama koje vas bacaju u očaj:
1. Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isečete na kolutove i ostavite preko noći u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.
2. So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.
3. Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.
4. Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu.
5. Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.
6. Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.
Pogledajte i Kulinarski trikovi slavnih kuvara
7. Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.
8. Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.
Pogledajte i Kulinarski trikovi koji će vam uštedeti vreme
9. Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode desetak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.
10. Presoljeno pečenje uvijte u čistu salvetu pokvašenu vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvetu. Na njoj će se obrazovati sitni kristali soli izvučeni iz pečenja.
Izvor: Prva
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem