Evo šta treba da radite u situacijama koje vas bacaju u očaj:

1. Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isečete na kolutove i ostavite preko noći u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.

Pogledajte i Bakini saveti i trikovi za bolje snalaženje u kuhinji

2. So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.

3. Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

Pogledajte i Trikovi koji će vam pomoći da spasite upropašćeno jelo

4. Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu.

5. Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

6. Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.

Pogledajte i Kulinarski trikovi slavnih kuvara

7. Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

8. Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

Pogledajte i Kulinarski trikovi koji će vam uštedeti vreme

9. Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode desetak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

10. Presoljeno pečenje uvijte u čistu salvetu pokvašenu vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvetu. Na njoj će se obrazovati sitni kristali soli izvučeni iz pečenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Prva