„Kako biste što brže omekšali maslac za slatka i slana jela, jednostavno ga izrendajte i dodajte ostalim sastojcima“, savetuje poznati kuvar Rudolf van Vin. Kralj torti i kolača stručnjak je i za pite.
„Kako kora za tart ili kiš ne bi bila previše mekana od sočnog punjenja, pre stavljanja nadeva pospite testo s nekoliko kašika usitnjenih krekera ili prezle koje će upiti višak tečnosti“, savetuje Rudolf. Tako nećete morati prethodno da pečete testo i uštedećete na vremenu. Bundeve su ukusne, ali ponekad se teško gule.
„Ako bundevu ubacite u rernu zagrejanu na 190°C i pečete desetak minuta, guljenje će biti brže i jednostavnije“ - otkriva omiljena američka kuvarica Marta Stjuart.
„Takođe, kestenje je najlakše oguliti tako da ih zarežete oštrim nožem i ostavite u kipućoj vodi desetak minuta. Procedite ih, pustite da se malo ohlade i ogulite. Nar ćete najbrže očistiti tako da ga razrežete nožem i razdvojite iznad posude s vodom. Zrna će potonuti na dno, a kora će ostati na površini.Pokupite je i procijedite zrna puna soka.“
Za čišćenje kivija i guljenje đumbira britanski kuvar Džejmi Oliver savetuje upotrebu kašike umesto noža. Tako ćete oguliti samo koru a da ne bacite i puno mesa.
Pogledajte i Džejmi Oliver kuva za engleske fudbalere
Kako biste očistili veću količinu belog luka, Gordon Remzi otkriva jednostavan trik - dve posude. U jednu stavite beli luk, poklopite je drugom posudom i obe snažno protresite. Na taj način ljuska će samo otpasti s luka.
Pogledajte i Gordon Remzi: Kako pravilno da isečete luk (VIDEO)
Ako vam je ostalo viška vina, zamrznite ga u posudicama za led pa ih upotrebite za pripremu supa i soseva.
Staklasti luk
Kako biste brže propržili luk za variva i soseve, naseckajte ga pa pospite sodom bikarbonom i šećerom.
Začinite maslac
Sveže začine poput timijana pomešajte s maslacem. Dodajte ga odrescima, jelima s povrćem i varivima.
Marinirajte unapred
Uvaljajte meso u marinadu pre zamrzavanja, tako će se ukusi bolje upiti pa ćete uštedeti vreme.
Pečena jaja
Kako biste brže ispekli jaja u tavi, na tavu stavite poklopac - para će skuvati jaje pa će za pečenje trebati manje vremena.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa
Izvor: 24sata.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom