Neke namirnice imaju antiupalna dejstva i možete ih koristiti umesto lekova protiv bolova.

Namirnice koje sadrže kofein

Kofein ima blago analgetsko dejstvo, ali samo ako se unosi u umerenim količinama. Zato, ukoliko imate glavobolju, ne uzimajte odmah lekove, popijte kafu ili čaj.

Pogledajte i Kafa štiti od dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove bolesti...

Riblje ulje

Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi, smanjuju ukočenost i bolove. Ribljim uljem su bogati losos, tuna, iverak... Pored ribe, omega 3 masne kiseline se nalaze i semenkama lana, pa je ova namirnica takođe korisna u ublažavanju bolova.

Pročitajte i Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lana

Đumbir

Namirnica prepoznatljive arome sadrži brojna lekovita svojstva, pa tako može i ublažiti bolove. Đumbir je odličan protiv upala, koje su često glavni uzrok bolova.  On se posebno preporučuje osobama koje se bave fizičkom aktivnošću i često pate od upala mišića.

Pogledajte i 8 odličnih razloga da jedete đumbir

Maslinovo ulje

Mediteranski način ishrane je izuzetno zdrav i osobe koje ga praktikuju imaju manje zdravstvenih problema i upala od osoba koje se ne hrane na taj način. Maslinovo ulje, zastupljeno u ovakvom režimu ishrane, deluje kao prirodni analgetik, a pored toga i smanjuje rizik od kancera.

Pročitajte i Suve smokve u maslinovom ulju - protiv anemije, holesterola, bronhitisa...

Žalfija

Ova lekovita biljka zaslužuje počasno mesto u vašoj kuhinji. Pored toga što ublažava bolove, ona pozitivno utiče na pamćenje, leči upalu grla i usne duplje, ublažava simptome prehlade.

Saznajte sve o svemoćnoj žalfiji

Kajenska paprika

Ova namirnica obiluje kapsaicinom, sastojkom koji se nalazi u većini lekova protiv bolova. Ako volite pikantnu hranu, obavezno dodajte jelima malo kajenske paprike.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa