Žalfija spada u biljke koje imaju veoma široku i raznoliku primenu. U kuhinji je dodatak i moćan začin jelima, a čajevi i tinkture su čuvar našeg zdravlja. Terapija čajem od žalfije istovremeno
se primenjuje i spolja i iznutra. Za grgoljanje protiv upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini, kao
i u slučajevima katara grla i ždrela, čaj se priprema tako što se supenoj kašiki suvog lista doda litar vode. Za čaj je potrebna čajna kašičica lista koju ćete preliti šoljom ključale vode, pustiti da vri 5 minuta i ostaviti 10 minuta da poklopljena odstoji. Dnevno se piju dve šolje.

Inače, žalfija je izvanredno sredstvo protiv svih bolesti organa za disanje, jer pospešuje izbacivanje sluzi. Protiv gripa, jakih nazeba i drhtavice, žalfija se umesto u vodi, kuva u mleku ili vinu i konzumira više puta dnevno.