1. Kupovni umaci

Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u frižideru nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvalitetu ukusa. Zato ih odložite na niske temperature ako želite duže da uživate u njihovom originalnom ukusu.

Pogledajte i Kako napraviti dobar raspored hrane u frižideru

2. Jaja

U nekim delovima sveta poput Velike Britanije jaja ćete u prodavnicama pronaći na policama, a ne u frižiderima. Britanci jaja ne peru pre prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju. 

Pogledajte i Crni luk nikako ne čuvajte u frižideru, evo zbog čega

Međutim, većina stručnjaka saglasna je u mišljenju da bi se jaja uvek trebala čuvati u frižideru jer se na temperaturi do 4 stepena bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu razmnožavati.

3. Kupovni voćni sokovi

Mnogi ignorišu upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u frižideru. Takođe, obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova sme da se konzumira samo tri dana nakon otvaranja.

4. Voće s košticama

Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrevaju i na kraju omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces. 

Ako ste kupili šljive koje su još uvek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim odložite u frižider. Produžićete im vek trajanja za nedelju dana.

Pogledajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

5. Orašasti plodovi

Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom i postati gorki. Zato ih čuvajte u frižideru. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.

Pogledajte i Koliko dugo hrana može da stoji u frižideru a da se ne pokvari

6. Sveži začini

"Tvrde" začine koji imaju drvenaste stabljike poput ruzmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirni ubrus i onda ih staviti u plastičnu kesu. 

"Mekane" začine poput peršuna ili korijandera s nežnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu sveže vode i smestite u frižider. Svaki dan menjajte vodu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna