1. Kupovni umaci
Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u frižideru nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvalitetu ukusa. Zato ih odložite na niske temperature ako želite duže da uživate u njihovom originalnom ukusu.
Pogledajte i Kako napraviti dobar raspored hrane u frižideru
2. Jaja
U nekim delovima sveta poput Velike Britanije jaja ćete u prodavnicama pronaći na policama, a ne u frižiderima. Britanci jaja ne peru pre prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.
Pogledajte i Crni luk nikako ne čuvajte u frižideru, evo zbog čega
Međutim, većina stručnjaka saglasna je u mišljenju da bi se jaja uvek trebala čuvati u frižideru jer se na temperaturi do 4 stepena bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu razmnožavati.
3. Kupovni voćni sokovi
Mnogi ignorišu upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u frižideru. Takođe, obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova sme da se konzumira samo tri dana nakon otvaranja.
4. Voće s košticama
Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrevaju i na kraju omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces.
Ako ste kupili šljive koje su još uvek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim odložite u frižider. Produžićete im vek trajanja za nedelju dana.
Pogledajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru
5. Orašasti plodovi
Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom i postati gorki. Zato ih čuvajte u frižideru. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.
Pogledajte i Koliko dugo hrana može da stoji u frižideru a da se ne pokvari
6. Sveži začini
"Tvrde" začine koji imaju drvenaste stabljike poput ruzmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirni ubrus i onda ih staviti u plastičnu kesu.
"Mekane" začine poput peršuna ili korijandera s nežnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu sveže vode i smestite u frižider. Svaki dan menjajte vodu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno