Ukusna supa je odličan uvod u glavno jelo, a može biti i kompletan laganiji obrok. evo kako da je prirpemite na zdraviji način.
Osnova od kostiju
Osim što su kosti povoljne pa vas osnova za supu od njih neće koštati puno, daće vam malo zdravlja i boljeg ukusa. Supa će biti obogaćena kalcijumom, silicijumom, glukozaminom i kondroitinom. Ove hranjive materjie važne su za jačanje imunološkog sistema i deluju protiv upale zglobova.
Pročitajte i Kako napraviti dobar bujon
Dodajte kurkumu
Kurkuma je poreklom iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkaskog ukusa, a osim što jela čini ukusnijima, ima mnoge blagodati za zdravlje. Ovaj je začin poznat po svom jakom protivupalnom i antioksidativnom delovanju zahvaljujući glavnom sastojku kurkuminu. Možete je koristiti u obliku praha i dodati supama. Obiluje vitaminima C i E, a njihova je moć između ostalog otapanje masnoća. Kurkuma je odlična i u prevenciji lošeg holesterola, LDL-a, koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Može ga sniziti i tako sprečava nastanak plaka i inhibira stvaranje trombova.
Pogledajte i 6 blagodeti kurkume
Naseckajte beli luk
Do sada je mnogobrojnim studijama utvrđeno da beli luk ima snažna svojstva antioksidanta, dobro utiče na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje holesterol, a sve zbog moćnog alicina u sebi. Ako drobite ili seckate beli luk, aktiviraćete alicin, pa ga možete staviti u bilo koju supu.
Pavlaku zamenite jogurtom
Sigurno znate da pavlaka nije uvek idealna namirnica zbog masnoće, a ako volitekremaste supe, zamenite je grčkim jogurtom. On je dovoljno kremast, a ima manje nepoželjnih masti.
Pročitajte i Kako da napravite grčki jogurt
Dodajte vlakna
Velika kašika kvinoje ili integralnog pirinča organizmu će osigurati potrebna vlakna. Nakon tanjira jsupe s takvim dodacima bićete duže siti jer će vam nivo šećera u krvi biti u balansu.
Pogledajte i 5 namirnica bogatih vlaknima
Đumbir je uvek dobar izbor
Kašika đumbira u prahu ili rendani sveži koren odličan je način da poboljšate imunitet i smanjite upale u organizmu. Osim toga, đumbir je odličan za poboljšanje cirkulacije i varenja.
Pročitajte i 8 odličnih razloga da jedete đumbir
Umešajte miso
Miso je gusta smesa koja se dobija dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i pirnča. Tri su osnovne vrste: crveni miso (aka miso), koji je tamne boje i vrlo slanog ukusa, beli miso (shiro miso), koji je svetliji i slatkast, i mešani miso (awase miso), čija boja podseća na maslac od kikirikija. Kako ne biste uništili sve dobre bakterije iz misoa, dodajte ga na kraju kuvanja supe.
Otkrijte i tajne japanske kuhinje
Shitake
Japanske pečurke idealne su za odolevanje tipičnim zimskim virozama jer jačaju imunitet i ubijaju bakterije i viruse. Ukoliko odlučite da pripremite supu sa suvim pečurkama shitake, prethodno ih treba namočiti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom