Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova zdrava hrana smanjuje rizik od depresije

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Pravim izborom namirnica možemo sačuvati mentalno zdravlje, tvrde naučnici.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Nedostatak određenih materija može doprineti pogoršanju raspoloženja kod osoba koje pate od depresije. Brojne naučne studije su pokazale da su osobe čija je ishrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom izložene manjem riziku od depresije.

Ova hrana je pravi izbor kada je u pitanju mentalno zdravlje.

Losos

Kod većine osoba koje pate od depresije je ustanovljen manjak omega 3 masnih kiselina, koje inače popravljaju raspoloženje i smanjuju upale.

Naučna studija koja je 2014. godine objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology pokazala je da osobe koje najmanje dva puta nedeljno jedu ribu imaju 25 odsto manji rizik od depresije.

Pogledajte i 7 najboljih izvora omega-3 masnih kiselina

Paradajz

Istraživači su 2013. godine sproveli studiju sa ciljem da pronađu vezu između simptoma depresije i konzumiranja paradajza i hrane koja sadrži ovu zdravu namirnicu. Rezultati koju su objavljeni u stručnom časopisu Journal of Affective Disorders pokazali su da osobe koje često jedu paradajz imaju dvostruko manji rizik od depresije.

Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji blagotvorno utiče na zdravlje srca, sprečava moždani udar i depresiju.

Leblebija

Kod osoba koje pate od depresije je zabeležen nizak nivo vitamina B, naročito tipa B6, koji utiče na regulisanje metabolizam i razlaganje svih neurotransmitera, uključujući i serotonin i dopamin. Upravo su leblebije odličan izvor ovog vitamina, pa se preporučuje da u svoju ishranu ubacite ovu izuzetno zdravu namirnicu.

Pogledajte i Čorba od leblebija

Celovita zrna žitarica

U junu 2015. godine je u časopisu America Journal of Clinical Nutrition objavljeno da postoji veza između unosa vlakana i rizika za razvoj depresije, objavljeni su i rezultati koji pokazuju da prerađena zrna žitarica povećavaju rizik od depresije. Naučnici smatraju da je to zbog toga što prerađene žitarice naglo menjaju nivo šećera u krvi, pa tako može doći i do naglih promena raspoloženja usled promena u nivou hormona kao što su adrenalin i kortizol.

Zato je najbolje da u svoju ishranu ubacite celovite žitarice koje su odličan izvor složenih ugljenih hidrata, bogate su vlaknima i pozitivno utiču na varenje. To su ovsene pahulje, kvinoja i heljda.

Semenke i orašasti plodovi

Orašasti plodovi su prava superhrana jer su trostruka zaštita od depresije - bogati su proteinima i amino kiselinama, zdravim mastima i triptofanom koji povećava nivo serotonina. Zato, neka orasi, lešnici, bademi budu vaš izbor za užinu, a nećete pogrešiti ni ako grickate seme suncokreta ili bundeve.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti