Većina vas je čula za ovu čudesnu "gljivu", odnosno mikroorganizme koji se svakodnevno prebacuju iz jedne teglice u drugu, pri čemu se dodaje novo, odnosno procedi i popije staro kefirno mleko.

Za što je sve dobro kefirno mleko?

Naime, od novonastalog kefira možete imati višestruku korist, budući da ublažava upale, poboljšava probavu, jača imunitet, čisti organizam, i pomaže prilikom mršavljenja.

Pogledajte i Smršajte uz pomoć kefira tibetanske gljive

Ukoliko i vi želite da napravite svoj napitak, svakako treba da nađete svoje prvo zrnce za uzgoj ove kulture. Tako sve počinje.

Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive. Kefirna zrnca, koja izgledom podsećaju na kuvani karfiol, po sastavu su mešavina belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida i sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca.

Pogledajte i 14 zdravstvenih blagodeti kefira

Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mleku i nemaju rok trajanja, mogu živeti večno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez naučnog odgovora. Količina oko pola velike kašike zrnaca dovoljna je za 3 dl mleka.

Pogledajte i Kako da efikasno očistite organizam od toksina

Zrnca prelijte kravljim ili kozjim mlekom i ostavite u tegli poklopljeno 24 sata. Kad se mleko zgusne, kefir je gotov.

Dobro promešajte celu smesu, zatim sve procedite kroz cediljku. Zrnca iz cediljke ponovo ubacite u novo mleko, a tečni sadržaj koji je ostao, popijte. Možete ubacite i semenke lana. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Haber.ba