Testenina je omiljeno jelo ili prilog širom sveta, zbog svoje dostupnosti, cene i osećaja sitosti koji pruža. Ipak, dosta je kalorična, pa se preporučuje da je ne jedete suviše često, ako želite da sačuvate vitku liniju.
Koliko god ukusna bila, testenina je sama po sebi skrob, koji nije naročito dobar za ljude. Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u ljudskom telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.
Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!
Sve što treba da uradite jeste da je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite, pa ponovo zagrejete!
Pogledajte i Pasta sa piletinom i pavlakom
Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I'm a doctor (Veruj mi, ja sam lekar), koju emituje televizija BBC.
U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta.
Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrejana.
"Nakon ponovnog zagrejavanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobu, istakao je doktor Kris van Teleken, koji je i zaslužan za neobično, ali važno otkriće.
Pročitajte i Kuvate pirinač ili testeninu? Ne bacajte vodu!
Drugim rečima, grejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o testenini, su mnogo zdravija opcija. Naime, na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i gojaznosti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus