Sveta Hildegarda Bingenska je u amanet ostavila mnoge lekovite prirodne recepte.

Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom, sveta Hildegarda Bingenska, bila je nemačka časna sestra srednjovekovnog samostana. Pored toga, bila je mističarka, književnica, muzičarka, ali i stručnjak za zdravlje i ishranu svog vremena. Reč je o svetici uz koju se vežu brojne priče, a posebno je zanimljiva po svom širokom znanju i delovanju na različitim područjima.
Pogledajte i Napitak od šargarepe protiv gorušice
Iako njen kuvar nikada nije zapisan, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i uputstva za lečenje kojima se redovno služila. Živela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promovisanju preventivne medicine. Osmislila je mnoge mešavine čajeva, lekovitih preparata za razne tegobe, a ovde donosimo tri njena recepta za ubrzanje probave, odnosno njenu regulaciju. Ti recepti su s godinama pomalo prilagođeni, ali njihova suština je sačuvana iz njenog doba.
Pročitajte i Kako da brzo ukiselite kupus
Salata od kupusa
Pomešajte sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i cveklom. Dodajte malo narendanog crnog i belog luka i u svaku porciju dodajte pola kašike maslinovog ulja.
Jelo od hleba i semenki
Pola kilograma kore hleba, 130 grama urme, badema i pistaća pomešajte i dodajte malo susama. Mešavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, karanfilić u prahu i jedite tokom dana.
Pogledajte i Moćni susam - deluje kao antibiotik, analgetik, afrodizijak, a jača i kosti
Kuglice od suvog grožđa i semenki
Pomešajte šaku suvog grožđa, usitnjenih badema, suncokretovih semenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku urmi. Kada sve dobro pomešate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite u toku dana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa