Prozirne posude

Ovo je vrlo jednostavan, ali važan razlog. Kada otvorite vrata frižidera pa ugledate puno hrane i namirnica, lako je zaboraviti šta se sve unutra krije. Kada čuvate ostatke i namirnice u prozirnim posudama, lakše ćete se setiti šta imate i kada treba da ih iskoristite.

Pogledajte i Koliko dugo hrana može da stoji u frižideru a da se ne pokvari

Meso

Osim što treba biti dobro umotano, držite ga na nekoj najnižoj polici kako slučajno tečnosti ne bi pokapale druge namirnice. U tom slučaju ih možete samo baciti. Možda je najsigurnije da meso nakon kupovine stavite u posudu pa u frižider.

Kuvana hrana i ostaci

Sve što je ostalo od kuvane hrane stavite u posude pa na srednju ili gornju policu frižidera budući da je tamo uvek stabilna i dovoljno hladna temperatura. Vrata frižidera su najmanje hladna pa tamo izbegavajte da stavljate kvarljive namirnice.

Pogledajte i Kako da očistite frižider za samo 15 minuta

Povrće

Kako se ne bi oštetilo u natrpanom frižideru najbolje ga je čuvati u donje zasebne fioke. Ali nemojte povrće držati u zasebnim kesama. Neka ima vazduha kako bi na primer salata ostala hrskava i ukusna.

Sklonite omote

Razni sirevi, komadi slanine ili pršuta obično su plastificirani. Kada jednom otvorite takvu namirnicu sklonite je iz takvih omota pa umotajte u papir ili novu kesu da bude propisno zatvorena. Jedino nemojte zaboraviti da obeležite datum roka trajanja.

Pogledajte i Uklonite neugodne mirisa iz frižidera pomoću ovih trikova

Vrata frižidera

Osim što je pametno mleko, jaja i slične kvarljive proizvode skloniti iz vrata frižidera, neke druge je poželjno staviti tamo da vam budu pri ruci. Plastične ambalaže u kojima se nalaze manje kvarljivi proizvodi poput kečapa, tegle s ukiseljenim povrćem ili pak vino najbolje je staviti u vrata frižidera jer će vam biti pri ruci. Ako na policama imate ostatke hrane i sve ostale namirnice, a kečap, ajvar ili kiseli krastavci su negde na policama, veća je šansa da ćete na njih zaboraviti tokom ručka. Isto važi i za povrće. Zelenu salatu možete oprati i spakovati u plastičnu kesu. Posle je samo izvadite iz vrata frižidera i pripremite taman pre ručka. Na taj način će i kuvanje biti lakše. 

Pogledajte i Zbog čega jaja ne treba držati u vratima frižidera

Izbacite namirnice koje ne moraju da budu na hladnom

Neke stare navike koje nisu dobre teško je menjati, ali olakšajte sebi posao pa crni i beli luk izvadite iz frižidera ukoliko ste naučili tamo da ih čuvate. Njima zapravo uopšte nije mesto u frižideru i duže će trajati ako su na suvom i tamnom mestu koje ne mora biti hladno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal