1. Arepa
Okrugle pogače koje se jedu u Kolumbiji i Venecueli. Pripremaju se na roštilju na ugljen, a mogu se puniti mesom, sirom, pasuljem, piletinom i avokadom. S obzirom da se izrađuju od kukuruznog brašna, nemaju glutena.
2. Chapati
Popularan indijski "ravan" hleb koji se tostira na peći dok ne postane zlatno-žut, a izrađuje od pšeničnog brašna, bez dodatka ulja. Obično se jede uz povrćne karije, ili koristi za pripremu sendviča.
Pogledajte i Vrste brašna i njihova primena
3. Damper
Hleb australijskog "busha" od brašna, vode, soli i ponekad mleka, koji se tradicionalno priprema na ugljenu otvorene vatre, ali se može pripremiti i u standardnoj rerni. Najčešće se jede uz sušeno meso ili uz gulaš.
4. Foccaccia
Tanak italijanski hleb koji se priprema od oštrog brašna, ulja, vode, soli i kvasca, a ponekad ukrašava maslinama, paradajzom i začinima poput ruzmarina. Odličan je prilog brojnim specijalitetima, ali se koristi i za pripremu sendviča. Zbog visokog udela ulja, reč je o vrlo kaloričnom hlebu, i zato pažljivo.
Pogledajte i 4 recepta za hleb iz različitih krajeva Srbije
5. Grissini
Štapići suvog hleba u obliku olovke, koji takođe potiče iz Italije. Hrskavi štapići mogu biti obogaćeni semenkama i začinima, i služe se sa suhomesnatim proizvodima, sirom i voćem kao deo predjela.
6. Injera
Ravan hleb s unikatnom sunđerastom strukturom nacionalno je jelo Etiopije, ima kiselkasti ukus, a glavni sastojak mu je minijaturna žitarica teff koja raste u ovoj afričkoj zemlji. Hrana se uglavnom poslužuje na velikoj injeri, a jede se rukama.
7. Naan
Ovaj se tip pogače na bazi jogurta jede u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji. Elastično testo se priprema u specijalnoj vrsti peći (tandoor), a pre posluživanja premazuje se maslacem.
8. Tortilja
Tanke meksičke "palačink" pripremaju se od vode i pšeničnog ili kukuruznog brašna, a koriste za čitav niz tamošnjih specijaliteta – od enčilada i burita do fajitas i takosa. Kad propržite komadiće tortilja u dubokom ulju – dobijate tortilja čips.
Pogledajte i Koja vrsta hleba je najzdravija
9. Integralna pita
Na Bliskom istoku ova se vrsta pogače koristi za pripremu sendviča, ili se umače u domaće namaze poput humusa. Originalni recept zahteva integralno brašno, ali se može pripremiti i od rafinisanih varijanti.
10. Yufka
Poput papira tanko testo od pšeničnog brašna, vode, soli i nešto biljnog ulja omiljena je vrsta hleba u Turskoj. Koristi se za pripremu slatkih deserata, a posipa se sa sušenim voćem i orašastim plodovima. U slanoj varijanti pravi se s mesom, sirom i povrćem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu