1. Arepa
Okrugle pogače koje se jedu u Kolumbiji i Venecueli. Pripremaju se na roštilju na ugljen, a mogu se puniti mesom, sirom, pasuljem, piletinom i avokadom. S obzirom da se izrađuju od kukuruznog brašna, nemaju glutena.
2. Chapati
Popularan indijski "ravan" hleb koji se tostira na peći dok ne postane zlatno-žut, a izrađuje od pšeničnog brašna, bez dodatka ulja. Obično se jede uz povrćne karije, ili koristi za pripremu sendviča.
Pogledajte i Vrste brašna i njihova primena
3. Damper
Hleb australijskog "busha" od brašna, vode, soli i ponekad mleka, koji se tradicionalno priprema na ugljenu otvorene vatre, ali se može pripremiti i u standardnoj rerni. Najčešće se jede uz sušeno meso ili uz gulaš.
4. Foccaccia
Tanak italijanski hleb koji se priprema od oštrog brašna, ulja, vode, soli i kvasca, a ponekad ukrašava maslinama, paradajzom i začinima poput ruzmarina. Odličan je prilog brojnim specijalitetima, ali se koristi i za pripremu sendviča. Zbog visokog udela ulja, reč je o vrlo kaloričnom hlebu, i zato pažljivo.
Pogledajte i 4 recepta za hleb iz različitih krajeva Srbije
5. Grissini
Štapići suvog hleba u obliku olovke, koji takođe potiče iz Italije. Hrskavi štapići mogu biti obogaćeni semenkama i začinima, i služe se sa suhomesnatim proizvodima, sirom i voćem kao deo predjela.
6. Injera
Ravan hleb s unikatnom sunđerastom strukturom nacionalno je jelo Etiopije, ima kiselkasti ukus, a glavni sastojak mu je minijaturna žitarica teff koja raste u ovoj afričkoj zemlji. Hrana se uglavnom poslužuje na velikoj injeri, a jede se rukama.
7. Naan
Ovaj se tip pogače na bazi jogurta jede u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji. Elastično testo se priprema u specijalnoj vrsti peći (tandoor), a pre posluživanja premazuje se maslacem.
8. Tortilja
Tanke meksičke "palačink" pripremaju se od vode i pšeničnog ili kukuruznog brašna, a koriste za čitav niz tamošnjih specijaliteta – od enčilada i burita do fajitas i takosa. Kad propržite komadiće tortilja u dubokom ulju – dobijate tortilja čips.
Pogledajte i Koja vrsta hleba je najzdravija
9. Integralna pita
Na Bliskom istoku ova se vrsta pogače koristi za pripremu sendviča, ili se umače u domaće namaze poput humusa. Originalni recept zahteva integralno brašno, ali se može pripremiti i od rafinisanih varijanti.
10. Yufka
Poput papira tanko testo od pšeničnog brašna, vode, soli i nešto biljnog ulja omiljena je vrsta hleba u Turskoj. Koristi se za pripremu slatkih deserata, a posipa se sa sušenim voćem i orašastim plodovima. U slanoj varijanti pravi se s mesom, sirom i povrćem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kako Turci prave sarmu od kelja?
Posna pita sa pečurkama
Posna reforma torta
Najukusniji kiš sa povrćem
Kako da napravite posnu rusku salatu