U Srbiji gotovo da ne može da se zamisli obrok bez hleba, a u svakom kraju zemlje se primenjuju različiti recepti.
Evo nekoliko načina pripreme ukusnog domaćeg hleba
Šumadijski hleb
Potrebno:
- kilogram i po brašna
- kašičica soli
- kašičica sode bikarbone
- malo mlake vode
Izrada:
Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva. Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni Celzijusovih dok ne dobije zlatastu boju. Propadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.
Beogradski hleb
Potrebno:
- šolja belog brašna
- šolja integralnog brašna
- šolja ražanog brašna
- 10 grama suvog kvasca
- šolja mlake vode
- supena kašika soli
- supena kašika šećera
Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena. Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom - unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje. Napravite veku i pecite je u podmazanom plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.
Valjevske veknice
Potrebno:
- pola kilograma brašna
- 25 grama kvasca
- kašičica šećera
- pola kašičice soli
- pola šolje mlake vode
Priprema:
Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.
Pročitajte i Kako da napravite domaće žu-žu pogačice (VIDEO)
Hleb koji miriše
Potrebno:
- 500 grama belog brašna
- 250 grama crnog brašna
- dve kašičice soli
- tri kašike suvog bosiljka
- paketić svežeg kvasca (ili suvi kvasac)
- kašičica šećera
- decilitar ulja
Priprema:
Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostaviti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Mondo
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem