Zima je vreme prehlada i gripa, zato se u tom periodu moramo više brinuti o hrani koju unosimo u organizam. Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam predstavljamo neke od njih!
Šipak
Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove semenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Kivi
Kivi često nazivaju „super voćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo lekovitih svojstava. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti i tako uživati u svim njegovim lekovitim svojstvima.
Prokulice
Prokulice su vrlo bogate svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, vitamin A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno delovanje i mogu povećati nivo energije u telu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripa. Važno je znati da se prokulice ne smeju dugo kuvati jer inače gube svoja svojstva.
Pogledajte i Lek od meda i čuvarkuće - za jak imunitet, dobro varenje, zdravu bešiku...
Citrusi
Zima bez citrusa nije prava zima. Pomorandže, limun, mandarine i grejpfrut su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C koji nam je najviše potreban za vreme prehlada i gripa. Ovo osvežavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vreme prehlade i ublažavaju njene simptome.
Kaki
Kaki je egzotično voće koje sadrži puno vitamina i minerala. Dokazano je da kaki sadrži 5 puta više vitamina C nego jabuka i trećinu manje nego limun i pomorandža. Osim vitamina C, kaki sadrži i vitamin A, vitamine B grupe, gvožđe, fosfor, kalcijum i mnoge druge minerale. Najveća prednost u zimskim mesecima mu je jačanje imuniteta.
Pogledajte i Napravite napitak koji jača imunitet i topi kilograme
Cimet
Među najpopularnijim zimskim začinima je cimet. On ima pozitivan uticaj na imunološki sistem, poboljšava rad mozga, dobar je za srce, a njegova ulja imaju antimikrobna i protivupalna delovanja.
Kupus
Kupus je bogat vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u lečenju prehlade, gripa i kašlja i deluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih meseci bi trebalo dva do tri puta nedeljno konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.
Pogledajte i Sve blagodeti kiselog kupusa
Slatki krompir
Slatki krompiri su bogati antioksidansima i beta karotenom, koji sprečava oštećenje ćelija i smanjuje rizik od razvoja različitih vrsta raka. Sadrže ugljene hidrate, vlakna, gvožđe, kalijum, vitamin B6 i druge hranjive materije. Od slatkog krompira lako možete napraviti supu, pire ili ga jednostavno ispeći.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem