Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Istraživanje: Izbegavajte zeleni čaj ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Iako je bogat vitaminima koji pozitivno utiču na zdravlje, prevelike količine zelenog čaja mogu imati i negativne posledice na vaš organizam.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Studija koja je objavljena u časopisu "Journal" utvrdila je da prevelika količina zelenog čaja može imati negativan uticaj na plodnost. 

Za potrebe studija, istraživači su koristili voćne mušice kojima su davali različite doze čaja, a nakon nekog vremena su ispitivali njihovu toksičnost. 

Pogledajte i Namirnice koje povoljno utiču na plodnost žena

Otkiveno je da ženke voćnih mušica imaju "znatno smanjenu reprodukciju", tačnije manjak zrelih jajnih ćelija, dok su njihove bebe imale polne abnormalnosti, a mužjaci problem sa testisima. 

Ako želite da osnujete porodicu, da li bi trebalo da budete zabrinuti? 

Morate imati na umu da je ova studija rađena na veoma malom broju voćnih mušica, a ne na ljudima. Međutim, autori studije kažu "s obzirom na visoko očuvane puteve između vinske mušice i reproduktivnog sistema sisara, voćna mušica se smatra odličnim modelom sistema za procenu toksičnosti". 

Pogledajte i 8 namirnica koje povećavaju plodnost muškaraca

Ako ste trudni ili želite da zatrudnite u bliskoj budućnosti, najbolje je da se obratite vašem ljekaru kako bi vas posavetovao koju hranu možete bezbedno da konzumirate. 

Dobra vest je ta da, ako povremeno ili umereno pijete zeleni čaj, verovatno ste bezbedni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: cdm.me

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti