Dobra vest za sve ljubitelje pržene hrane dolazi sa Univerziteta u Granadi, čije istraživanje, objavljeno u časopisu Food Chemistry, sugeriše da neka pržena hrana, konkretno povrće, može biti zdravija od kuvane, ali samo ako se prži na maslinovom ulju.

Pogledajte i Kako da pržena hrana bude zdravija

Naučnici sa univerziteta u Granadi došli su do zaključka da je prženje povrća, poput paradajza, tikvica, patlidžana ili krompira, zapravo najzdraviji način njihovog konzumiranja. Tajna je u tome da se moraju pržiti na ekstra devičanskom maslinovom ulju, koje sadrži najmanje 30 fenoličkih sastojaka, a ti sastojci su moćni antioksidanti koji smanjuju rizik od brojnih kancerogenih i drugih bolesti.

Pogledajte i Ovo je najbolje ulje za prženje pomfrita

Nakon što su naučnici isprobavali četiri različite tehnike kuvanja - duboko prženje, dinstanje, kuvanje u vodi i kuvanje u kombinaciji vode i ulja - došli su do zaključka da je prženo povrće, kao i ono dinstano u ulju, apsorbiralo neke od antioksidanta koje nalazimo u maslinovom ulju. Takve promene međutim nisu zabeležene kod povrća kuvanog u vodi.

Ali, s druge strane, viši nivo antioksidanta u hrani ne znači nužno da je ta hrana bolja za nas u svakom pogledu jer ipak unosimo u organizam mnogo više masnoća i kalorija, stoga kad uživate u njoj, činite to u umerenim količinama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa