Hrana pržena u dubokom ulju po definiciji se ne smatra zdravom. Ali, u ovom sočnom kulinarskom procesu možete se poslužiti zdravijim alternativama koji će imati najmanje negativnih posledica.
Pogledajte i Kako da ispečete savršen pomfrit u rerni
Kada hranu pržite u dubokom ulju, namirnicu podvrgavate temperaturi od oko 175 do 190 stepeni. Visoka temperatura menja strukturu ulja i pržene hrane, pa je za takav kuvarski poduhvat važno koristiti najoptimalniji izbor.
Na tržištu postoji veliki broj zanimljivih ulja, od čega su neki vrlo neobični. Ulje za prženje mora biti stabilno, odnosno otporno na visoke temperature. Kada se ulje počne dimiti, ono je uništeno, a hrana pečena u takvom okruženju nije preporučljiva za konzumaciju.
Optimalno ulje trebalo bi da ima nezasićene i zasićene masti, a što je zasićenih masti više, to je ono i otpornije na visoke temperature prilikom prženja ukusnih zalogaja poput prženog krompira. Svakako, treba pripaziti i da ukus ulja ne prevlada kod završnog proizvoda, pa je zato najbolje odabrati neutralne vrste.
Pogledajte i Kulinarski trikovi: Kako da napravite hrskaviji pomfrit
Upravo zato, kokosovo ulje smatra se najzdravijim izborom za prženje hrane. Reč je o namirnici koja ima 90 posto zasićenih masti, a dokazano ostaje nepromenjenog kvaliteta čak i ako u njemu nešto pržite tokom osam sati na 180 stepeni.
Ako ne preferirate ukus kokosovog ulja, isti kvalitet ima i domaća svinjska mast, ali ona je mnogo kaloričnija alternativa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem