Endrju Flinders započeo je svoj “krompir eksperiment” prvog januara, i nada se da će mu on pomoći da promeni odnos prema hrani i “zavisnost prema njoj” tako što će 365 dana jesti samo krompir.

“Najveći deo kalorija, skoro 99 odsto, dobijaću iz krompira, a ješću samo začine i još neke stvari uz njih. Poslednjih par godina više uopšte nisam u formi. Danas sam se izmerio, i mislim da nikada nisam bio teži, vaga je pokazala 151.7 kilograma. Uopšte nisam srećan zbog toga”, izjavio je Endrju.

Pogledajte i Evo šta će se desiti ako 28 dana svakog jutra pijete vodu sa limunom (VIDEO)

Na ovu ideju došao je zbog toga što smatra da je navučen na hranu.

“Ako ste zavisni od alkohola ili droge, možete da prestanete sa njihovim konzumiranjem, to ne možete da uradite sa hranom. Zato sam odlučio da izaberem samo jednu namirnicu i držim je se”, dodaje on.

Endrju krompir sprema na različite načine uz minimalno korišćenje biljaka i začina, a ideja mu nije da pravi zanimljivu hranu, već naprotiv, dosadne obroke kako ne bi morao da misli na njih. 

Do sada je uspeo da izgubi 10 kilograma, ali isto tako upozorava ljude da je u pitanju samo njegov projekat, a ne uspešna dijeta koju bi ljudi trebalo da usvoje.

Pogledajte i Pila je tri litra vode dnevno mesec dana, rezultat je neverovatan

“Želim da poboljšam svoj odnos prema hrani. Ovo nije dijeta. Niko me ne plaća i ne pokušavam da prodam neki proizvod”.

Međutim, postoje i oni koji smatraju da ovo uopšte nije pametna ideja.

Jedna od tih osoba je i profesor medicine sa Univerziteta u Melburnu Džozef Projeto koji smatra da je u pitanju veoma nezdrava stvar.

“Svi su verovatno čuli za uravnoteženu ishranu. To znači da jedemo po malo od svega kako bismo organizmu obezbedili sve potrebne vitamine i minerale. Ako jedete samo jednu namirnicu, svom telu ne možete da pružite sve što mu je potrebno”, tvrdi on.

Pogledajte i Pila je vodu sa medom i limunom svako jutro: Evo rezultata nakon godinu dana

Kada je gubitak kilograma u pitanju, Projeto smatra da je u pitanju samo genetika.

I dok Endrjuz tvrdi da ima više energije mesec dana od početka ovog neobičnog projekta, Projeto veruje da njegovo telo još nije ostalo bez ključnih minerala i proteina i da će prave posledice ovakvog načina ishrane biti evidentne tek za tri ili četiri meseca jer ne postoji namirnica koja našem organizmu može da pruži sve što mu je potrebno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: 24sata.rs