1. Ispiranje i sušenje
Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi pre konzumacije. Međutim, mnogo jači efekat imaćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite.
Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljno ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za sudove).
Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, paradajza, krastavca i sl.
Pogledajte i Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća
2. Namakanje
So je nekada služila kao konzervans, i ima snažan antibakterijski učinak. Ali, so može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. Evo kako:
U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte kašičicu soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i zelja, brokolija i karfiola, ali ne i za gljive.
Pogledajte i Kako da uklonite pesticide s limuna i ostalih citrusa
3. Sprej protiv pesticida
- 1 šoljica mlake vode
- 2 kašićice sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte i poprskajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i sveže.
Sprej je idealan za zelenu salatu i radič, a možete ga koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu