Vrlo često nam mali, a tako željeni zalogaji donose veliku radost. No, malo razmišljamo o tome kako deluju na naš želudac i probavni sistem u celosti.
Zdrav i uravnotežen unutarnji ekosistem probavnog trakta veoma je važan za celokupno zdravlje našeg organizma, napominje dipl.ing.preh.teh Tena Niseteo i objašnjava; "Crevna mikroflora zapravo je "prirodna imunizacija majke prirode“ koja podstiče crevnu imunofunkciju i osigurava bolju odbranu od kolonizacije patogena, čime doprinosi jačanju i regulaciji imuniteta. "
Kako biste očuvali ravnotežu u crevima, važno je obratiti pažnju na dve stvari:
1. Prebiotici u hrani
Prebiotici su nutrijenti topljivi u vodi, sadrže vlakna i ostaju u probavnom traktu i stimulišu rast korisnih bakterija. Možete ih naći u mahunarkama, voću i intergalnim žitaricama. Evo nekoliko namirnica koje biste trebli konzumirati:
Badem
Špargle
Banana
Celovite žitarice
Zeleno povrće
Kivi
Praziluk
Pečurke
Ovas
Beli luk
Pogledajte i 7 odličnih načina da pobedite nadutost
2. Probiotici u hrani
U svojoj kolumni, dipl.ing.preh.teh Tena Niseteo, pojasnila je pojam probiotika; " Koncept i funkcija probiotika kao promotera života (grč. pro bios) ne bi bili potpuni bez njihove hrane, odnosno prebiotika; prehrambenih vlakana topivih u vodi, poput inulina, oligofruktoze i fruktooligosaharida (FOS) prirodno prisutnih u namirnicama kao što su žitarice punog zrna, voća i povrća. Stoga, zaključak je da će najbolju svakodnevnu dozu probiotika i prebiotika osoba dobiti upravo kroz prirodne izvore probiotičkih kultura i uravnoteženom i raznolikom ishranom što će osigurati opšte zdravlje i zdravlje crevne mikroflore! " Svakodnevno i preventivno korištenje probiotika podrazumeva konzumaciju prehrambenih proizvoda koji su prirodno bogati izvori tih kultura
Fermentisano povrće (šargarepa, cvekla, krastavci...)
Jogurt, kefir, sir
Fermentisane žitarice i mahunarke
Fermentisani začini
Kiseli kupus
Miso
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ordinacija.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom