Torta od palačinki punjena bademima i obogaćena pavlakom zadovoljiće sve sladokusce, a priznaćete s palačinkama je teško pogrešiti.

Sastojci za palačinke:

- 5 jaja, odvojeno žumanca i belanca

- 50 g šećera

- 50 g brašna

- 175 ml mleka

- 50 g rastopljenog maslaca, pola u smesu, pola za premazivanje tiganja

- 1/2 kašičice praška za pecivo

- prstohvat soli za sneg od belanaca

Pogledajte i Kako da napravite osnovno testo za palačinke

Sastojci za punjenje:

- 3 jaja,  odvojeno žumanca i belanca

- 25 g šećera u prahu

- 1/2 kašičice vanilin šećera

- rendana korica jednog limuna

- 115 g mlevenih badema

Za premaz:

- oko 150 ml kisele pavlake

Pogledajte i Saveti za savršen šam od belanaca

Priprema palačinki:

Posebno umutiti sneg od belanaca, žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati mleko, brašno, otopljeni maslac i na kraju lagano umešati sneg od belanaca. Od ove smese ispeći četiri debele palačinke na umerenoj vatri u tiganju veličine kalupa za tortu u koji ćete posle sve složiti, premazanim otopljenim maslacem.

Priprema punjenja:

Postupak s jajima isti je kao i kod smese za palačinke, belanca odvojeno, žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umešati sneg od belanaca i na kraju lagano umešati mlevene bademe. 

Pogledajte i 3 proverena trika za najukusnije palačinke

Završno slaganje torte:

U kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselom pavlakom i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posuto šećerom u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna