Torta od palačinki punjena bademima i obogaćena pavlakom zadovoljiće sve sladokusce, a priznaćete s palačinkama je teško pogrešiti.
Sastojci za palačinke:
- 5 jaja, odvojeno žumanca i belanca
- 50 g šećera
- 50 g brašna
- 175 ml mleka
- 50 g rastopljenog maslaca, pola u smesu, pola za premazivanje tiganja
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli za sneg od belanaca
Pogledajte i Kako da napravite osnovno testo za palačinke
Sastojci za punjenje:
- 3 jaja, odvojeno žumanca i belanca
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice vanilin šećera
- rendana korica jednog limuna
- 115 g mlevenih badema
Za premaz:
- oko 150 ml kisele pavlake
Pogledajte i Saveti za savršen šam od belanaca
Priprema palačinki:
Posebno umutiti sneg od belanaca, žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati mleko, brašno, otopljeni maslac i na kraju lagano umešati sneg od belanaca. Od ove smese ispeći četiri debele palačinke na umerenoj vatri u tiganju veličine kalupa za tortu u koji ćete posle sve složiti, premazanim otopljenim maslacem.
Priprema punjenja:
Postupak s jajima isti je kao i kod smese za palačinke, belanca odvojeno, žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umešati sneg od belanaca i na kraju lagano umešati mlevene bademe.
Pogledajte i 3 proverena trika za najukusnije palačinke
Završno slaganje torte:
U kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselom pavlakom i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posuto šećerom u prahu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom