Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše sličnosti s klasičnim biberom.
Pogledajte i Za ove fantastične začine verovatno niste čuli
Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.
U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao uništilac loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati poreklo i svežinu namirnica.
Pogledajte i Zbog čega je crni biber tako dobar za naše zdravlje?
Uz to ljuti su začini poznati i kao "čistači creva" koja ih čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsni alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.
Kako ga koristiti?
Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu koja može upropastiti ukus hrane.
Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.
Pogledajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka
Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupjelost i lagano "zujanje". Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu ph vrednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnjenje i obamrlost usana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno