Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše sličnosti s klasičnim biberom.

Pogledajte i Za ove fantastične začine verovatno niste čuli

Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama. 

U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao uništilac loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati poreklo i svežinu namirnica.

Pogledajte i Zbog čega je crni biber tako dobar za naše zdravlje?

Uz to ljuti su začini poznati i kao "čistači creva" koja ih čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsni alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.

Kako ga koristiti? 

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu koja može upropastiti ukus hrane. 

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela. 

Pogledajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka

Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupjelost i lagano "zujanje". Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu ph vrednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnjenje i obamrlost usana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer