1. Asafetida 

Ekstrakt ove korenaste biljke iz porodice šargarepe nezaobilazan je začin u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Njena jaka mošusna aroma i ukus nalik na dinstani luk odlično se slažu s vegetarijanskim jelima poput pikantnih karija s dodatkom sočiva. Iako je sastavni deo pikantnog Vorčester sosa, u zapadnom svetu retko se jede u praškastom obliku. 

Pogledajte i Da li znate koji je rok trajanja začina?

2. Pimenton

Španske kobasice poput choriza i drugih suhomesnatih proizvoda jarku crvenu boju zahvaljuju ovom začinu. Pimento je prah crvenih čili papričica čija „ljutina“ varira od umerenog do izuzetno vrućeg, a koji se stavlja u široki niz jela. Pastom od ovog začina pune se masline, oplemenjuju jela od morskih plodova, a Španci dodaju pimento čak i u pečena jaja.

Pogledajte i Kako smršati pomoću začina

3. Sečuanski biber

Od preterane konzumacije ovog začina iz jugozapadne kineske pokrajine Sečuan mogu vam utrnuti usta. Iako ne pripada istoj porodici kao i crni biber, ovu namirnicu krasi izuzetna paprenost koja podstiče rad žlezda sluznica, ali i metabolizma. Može se iskoristiti na razne načine u kulinarstvu – kao dodatak marinadama za meso, ribu ili soju, za pripremu raznih supa i gulaša, pa čak i kao dodatak sladoledu. 

Pogledajte i Da li znate koji su najskuplji začini na svetu?

4. Rajsko zrno

Ukusi i mirisi rajskog zrna (Melegueta pepper) iz zapadne Afrike pripadaju porodici đumbira, pa ovaj začin krasi kompleksna biljno-limunasta nota. Ukus joj je lagano papren s drvenastom aromom i blagom „ljutinom“ koja se izvrsno sljubljuje s različitim vrstama hrane i pića – dodaje se pečenom mesu na roštilju, voćnim pitama, pa čak i domaće proizvedenom pivu. 

Pogledajte i Koji začin odgovara vašem horoskopskom znaku

5. Grah Tonka 

Ova južnoamerička mahuna idealan je dodatak svakog deserta jer sadrži note vanile, višnje i badema koje se odlično stapaju sa širokom lepezom poslastica. Ali, svejedno se ne preporučuje preterana konzumacija jer Tonka sadrži i kumarin, hemijsko jedinjenje koje može opteretiti rad jetre i bubrega. U jelo je poželjno staviti tek nežan prstohvat ovog mirisnog praha.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer.hr