Lešnik je jedan od energetski najvrednijih namirnica. U svom sastavu sadrži 60% ulja i 15 % belančevina ali i potrebne vitamine i minerale. Značajan je izvor vitamina B (posebno vitamina B5 i B6), vitamina E, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, selena, te mangana i cinka.
Pogledajte i Evo zašto bi trebalo da jedete čia semenke svaki dan
Lešnik se koristi i kao pomoćno sredstvo u lečenju žutice, proširenih vena, hemoroida, za izbacivanje toksina iz organizma, snižavanje holesterola u krvi...
Lešnici obiluju omega-3-masnim kiselinama koje doprinose zdravlju srca i normalnom rastu i razvoju mozga. Ako se kupuju s ljuskama mogu brže da užegnu, ali, ako su vakuumirani i čuvani na suvom i tamnom mestu, njihov originalni ukus ostaće sačuvan tokom dužeg vremena.
Pogledajte i Samo 7 oraha dnevno štiti vas od raznih oboljenja
Snažan antioksidans
Lešnik je bogat izvor vitamina E, folata, kalijuma, magnezijuma, mangana, fosfora i gvožđa. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi obrani organizma od prekomerne proizvodnje slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali uzrokuju oštećenje tkiva izazivajući upalu koja dugoročno može dovesti do razvoja hroničnih bolesti.
Lešnici se takođe ističu sadržajem prehrambenih vlakna i na 100 grama osiguravaju čak 9.7 grama za probavni sistem važnih materija. Svoju primenu nalaze u kolačima, čokoladama, keksovima pa se takođe koriste za proizvodnju maslaca od lešnika.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zdrava krava
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem