Motivacija

Najvažniji razlog da izgubite težinu treba da bude motivacija. Trebalo bi da ona dođe iznutra, moramo da verujemo da možemo izgubiti težinu i poboljšati kvalitet sopstvenog života, da živimo zdravo i srećno, ne zato što želimo da idemo u korak sa nekim ili da izazivamo druge. 

Pogledajte i Doručak za mršavljenje: 5 namirnica za efikasan i zdrav gubitak kilograma

Napravite svojcilj

Prvo, važno je da verujete da ćete početi da gubite na težini postepeno u roku od mesec dana i da ne treba očekivati preko noći čuda. Na ovaj način čak i ako ne pokažete napredak vi ćete i dalje biti motivisani da nastavite, a vaš trud će početi da daje rezultate.

Smanjite obroke

Ukoliko ste do sada jeli iz velikog tanjira, za početak zamenite veliki tanjir, malim. Smanjite veličine jela jer to ima ključnu ulogu. Male čaše i tanjiri će vas naterati da pojedete i popijete samo potrebnu količinu.

Pogledajte i Domaći napitak od đumbira i krastavca za mršavljenje

Mirišite hranu

Konzumiranje hrane je čulno iskustvo. Doživite ga pomoću mirisa. Mirisanje hrane vam može pomoći da umanjite apetit, jer mozak može da poveruje da ste ustvari jeli.

Nikad ne preskačite doručak

Jedite doručak bogat hranljivim materijama.  To može pomoći da imate aktivan dan i da se bavite svim aktivnostima u toku dana.

Zaboravite na emocije

Samosažaljenje, ljutnja, tuga su neke od emocija koje mogu da izazovu opsesivno prejedanje. Hrana često služi kao uteha za većinu ljudi. Budite oprezni i pazite na ove kradljivce, koji mogu da vam donesu višak kilograma.

Pogledajte i Tečna dijeta za kojom žudi vaša koža

Upalite svetlo kada jedete

Hrana servirana uz upaljene sveće možda deluje romantično, ali vam neće pomoći da izgubite težinu. Ležerni tempo ishrane plus zatamnjena svetla će samo hraniti vaš apetit, ostavljajući plan dijete daleko iza vas. Jedite sa upaljenim svetlima, budite svesni šta jedete. Na ovaj način možete da kontrolišete šta i koliko jedete.  

Male porcije

Jesti male obroke suprotno je verovanju, a gladovanje će samo izazvati opsesivno prejedanje sa osvetom. Jedite razumno u malim porcijama često, tako ćete se osećati sito i nećete osećati potrebu za brzom hranom.

Pogledajte i Saveti iz Holivuda: Dijeta bez glutena i mlečnih proizvoda 

Plan dijete

Napravite razuman plan ishrane. Svako od nas ima jedinstveni metabolizam, a mi moramo da poštujemo ovu činjenicu. Hajde da dizajniramo plan na osnovu našeg tela i držimo se toga razumno.

Preusmeravanje

Najveći trik je da ne budete opsednuti svojom težinom. Skrenite misli i zamenite ih pozitivnim mislima o dobrobiti i zdravlju. Veoma je važna mentalna vizualizacija zdrave osobe koja možete postati, ako se pridržavate razumne ishrane u praksi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa