Višnja spada u kategoriju superzdrave hrane. Bogata je vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima, tako da sočne plodove možemo jesti u neograničenim količinama.

Od peteljki i lišća višnje može se napraviti čaj koji pomaže kod izbacivanja peska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i hroničnog kašlja. Lišće višnje se koristi i kao sredstvo za lepotu, a pomaže kod peruti i otečenih kapaka, kao i kod gubitka kilograma.

Pogledajte i 5 recepata za poslastice sa višnjama

U kombinaciji sa pivom, ovo postaje odličan eliksir za telo i igra glavnu ulogu u održavanju lepe kože.

Preporučuje se kod ubrzanog oporavka nakon operativnog zahvata, kod smanjenja upala, štiti nervni sistem, pomaže u prevenciji raka, naročito debelog creva, kod nesanice i lečenja tegoba menopauze.

Pogledajte i Ove namirnice štite od raka debelog creva 

U šerpu sipajte jednu kašiku usitnjenog osušenog lišća višnje i jednu kašiku osušenih cvetova kantariona. Prelijte ih sa tri čaše vrućeg piva.

Stavite šerpu sa ovom mešavinom na šporet i zagrejte do ključanja, pa kuvajte na blagoj vatri 30 do 40 minuta. Zatim šerpu skinite sa vatre.

Kad se ohladi, čaj procedite kroz gustu cediljku ili gazu. Pijte po dve kašike ovog čaja tri puta dnevno posle jela. Poslednju šoljicu pijte pred spavanje.

Lečenje ovim napitkom bi trebalo da traje 1 – 2 meseca, a blagotvorno deluje i na obolelu jetru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: aura.ba