Najveći neprijatelji ljudskog zdravjla u današnje vreme svakako su srčane bolesti, dijabetes, gojaznost i pušenje, koji su i međusobno povezani, a mogu da izazovu i fatalan ishod, poput srčanog ili moždanog udara, ali i karcinom, piše Stil.
Međutim, postoji jedna biljka koja je odlična za lečenje dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i gojaznosti. Takođe, ona može da reši i najčešći strah kod pušača koji žele da ostave pušenje, a to je da će se ugojiti ako ostave cigarete!
Njeno ime je stevija i potiče iz porodice hrizantema, a poreklom je iz Paragvaja gde se već vekovima koristi kao prirodni zaslađivač.
Stevija je najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smeju ili ne žele da jedu rafinisani šećer.
Pogodna je za one koji žele da smršaju, za dijabetičare, obolele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos prerađenog šećera.
Ova biljka ubija želju i za nikotinom i istovremno smanjuje telesnu težinu.
Istraživanja su pokazala da stevija ima sposobnost stabilizacije nivoa šećera u krvi. Glikemijski indeks ove biljke je jednak nuli, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi, što je od velike važnosti za obolele od dijabetesa tipa 2.
Pogledajte i Tri viteške namirnice protiv kancera
Stevija može da se koristi i kao maska za negu lica, pošto obogaćuje kožu i čini je čvrstom i glatkom, smanjujući bore. Dobra je i u borbi protiv akni i odlično deluje protiv dermatitisa.
Čak i ako ne patite od ovih bolesti, preporučljivo je da koristite steviju, jer sadrži i mnoštvo važnih nutrijenata, poput vitamina A, B i C, minerala kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i hroma, kao polifenole, tanin i eterična ulja.
Pročitajte i Napitak dr Oza - protiv raka, visokog pritiska, upala, gojaznosti
Steviju najčešće možete naći u obliku osušenih listova, zelenog ili belog praha ili u tečnom obliku. Ne zahteva mnogo pažnje pa je možete posaditi i u svojoj bašti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: webtribune.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus