Najveći neprijatelji ljudskog zdravjla u današnje vreme svakako su srčane bolesti, dijabetes, gojaznost i pušenje, koji su i međusobno povezani, a mogu da izazovu i fatalan ishod, poput srčanog ili moždanog udara, ali i karcinom, piše Stil.

Međutim, postoji jedna biljka koja je odlična za lečenje dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i gojaznosti. Takođe, ona može da reši i najčešći strah kod pušača koji žele da ostave pušenje, a to je da će se ugojiti ako ostave cigarete!

Njeno ime je stevija i potiče iz porodice hrizantema, a poreklom je iz Paragvaja gde se već vekovima koristi kao prirodni zaslađivač.

Pogledajte i Ove tri moćne namirnice čiste pluća pušača i popravljaju zdravlje

Stevija je najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smeju ili ne žele da jedu rafinisani šećer.

Pogodna je za one koji žele da smršaju, za dijabetičare, obolele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos prerađenog šećera.

Ova biljka ubija želju i za nikotinom i istovremno smanjuje telesnu težinu.

Istraživanja su pokazala da stevija ima sposobnost stabilizacije nivoa šećera u krvi. Glikemijski indeks ove biljke je jednak nuli, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi, što je od velike važnosti za obolele od dijabetesa tipa 2.

Pogledajte i Tri viteške namirnice protiv kancera

Stevija može da se koristi i kao maska za negu lica, pošto obogaćuje kožu i čini je čvrstom i glatkom, smanjujući bore. Dobra je i u borbi protiv akni i odlično deluje protiv dermatitisa.

Čak i ako ne patite od ovih bolesti, preporučljivo je da koristite steviju, jer sadrži i mnoštvo važnih nutrijenata, poput vitamina A, B i C, minerala kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i hroma, kao polifenole, tanin i eterična ulja.

Pročitajte i Napitak dr Oza - protiv raka, visokog pritiska, upala, gojaznosti

Steviju najčešće možete naći u obliku osušenih listova, zelenog ili belog praha ili u tečnom obliku. Ne zahteva mnogo pažnje pa je možete posaditi i u svojoj bašti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: webtribune.rs

Tako slatka a tako lekovita - ova namirnica može da iskoreni 4 teške bolesti
Profimedia/Shutterstock attachment-stevija