Možda niste baš zaljubljeni u ideju da koristite mnogo belog, običnog pšeničnog brašna u ishrani, ali ono može biti vrlo korisno u domaćinstvu.

Pročitajte kako možete da ga iskoristite da biste pronašli jednostavna i efektivna rešenja za svakodnevne probleme.

1. Suvi šampon

Dobro, možda ova ideja i nije najbolja, ali ukoliko su vam pramenovi masni, niste stigli da operete kosu, malo brašna bi moglo rešiti problem. Samo malo pobrašnavite ruke i provucite ih kroz kosu, pa je protresite. Na ovaj način bi trebali ukloniti višak masnoće i deo peruti.

2. Insekti

Pospite tanku liniju brašna na mesta koja želite sačuvati od insekata. To će za njih biti kao veliki zid.

Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja

3. Napravite deci testo i lepak za igru

Za testo vam trebaju 3 šolje (250 ml) brašna, malo soli, 1 kašika ulja i 1 šolja vode. Možete ga obojiti sa bojom za hranu i testo kada zamesite ne bi trebalo da bude lepljivo – dodajte brašna po potrebi.

Za lepak vam treba pola šolje brašna, 1 šolja vode (ili malo više, da bi smesa bila ređa) i 2 kašike šećera. Pomešate prvo brašno i šećer, pa lagano dodavajte vodu i kuvate smesu na šporetu na nižoj temperaturi uz neprestano mešanje dok smesa ne postane bistra. Lepak držite u tegli. Rok trajanja mu je oko 2 sedmice.

4. Ukoliko imate problema sa otvaranjem poklopaca na teglicama, sledeći put pre nego zatvorite teglicu umočite poklopac u malo brašna.

5. Od brašna možete napraviti i pastu za skidanje dlačica sa lica

Pročitajte i Prirodna kozmetika: Depilacija lica i tela brašnom

6. Možete ga upotrebiti i u vrtu da spasite tikvice i krompir od bubica. Samo pospite malo brašna po biljkama i ono bi trebalo da drži napasnike dalje od vaših vrtnih ljubimica.

7. Lepak u spreju

Uspite 3 šolje vode u šerpicu i stavite na šporet na jaču temperaturu. Kada voda prokuva dodajte joj kašičicu soli. Smanjite temperaturu i dodajte 3 kašike brašna (malo po malo neprestano mešajući). Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U sprej bocu uspite 70-odstotni alkohol i dodajte ohlađenu smesu. Sve dobro promućkajte i lepak je spreman za upotrebu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: lifepressmagazine.com