Jednogodišnja i nežna dimnjača (Fumaria officinalis) osim zanimljivog imena, poseduje i mnoštvo lekovitih sastojaka. Dobri poznavaoci narodne medicine imaju izreku: "Ko pije čaj od dimnjače, biće lep kao njen cvet". A, cvetovi ove polegle biljke, koja raste na obrađenim površinama od ravničarskih do planinskih predela, imaju predivne nijanse od ružičaste do tamnocrvene. Od juna do septembra ulepšavaju vinograde, livade, polja deteline... I dok je dimnjača u cvetu, sakuplja se nadzemni deo biljke u lekovite svrhe, pa suši u tankom sloju, u hladu, da bi sačuvao boju.

Pogledajte i 6 prirodnih načina da pročistite jetru

Sadrži veću količinu alkaloida, najviše protopin i fumarilin, kao i flavonoide, fumarinsku kiselinu, holin i brojne druge blagotvorne supstance. Zavisno od bolesti koja se leči, priprema se na različite načine.

Uzima se kao čaj i tinkura za čišćenje organa i jačanje organizma. Osim toga poboljšava metabolizam, pomaže kod bolesti jetre i žuči. Nema efikasnijeg prirodnog sredstva koje podstiče izlučivanja žuči i njeno stvaranje, tvrde narodni lekari. Gorkog je ukusa, a osim za jetru i žučnu kesu, preporučuje se i kod čira na želucu, dobar je diuretik i reguliše pojačano znojenje. Poboljšava apetit i normalizuje rad želudačno-crevnog trakta, posebno kada je slabije lučenje želudačne kiseline, što se manifestuje grčevima, gasovima i zatvorom.

Pogledajte i Ove namirnice štite od raka debelog creva

Dimnjača uspešno smiruje organizma i odličan je antidepresiv, pomaže kod psiho-somatskih bolesti, izazvanih jakim nezadovoljstvom i stresom. Poboljšava i krvnu sliku, posle samo osam do deset dana uzimanja utiče na porast crvenih krvnih zrnaca, jača i krepi organizam. Ukoliko se uzima u dužem periodu, ima suprotan efekat, pa bi o tome trebalo voditi računa jer može da dovede do malaksalosti.

Svež sok od ove biljke delotvoran je kod hroničnih bolesti stomaka i jetre. Njime se mažu lišajevi, ekcemi, osip na koži... Dimnjača može i da se jede kao salata, sa drugim zeljastim biljkama.

Međutim, nipošto se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni osobama koje imaju akutne probleme želuca, jetre i žuči. 

Pročitajte i Ova zdrava hrana smanjuje rizik od depresije

Tonik, čaj, sok

-Čaj se sprema tako što se supena kašika usitnjene dimnjače prelije vrelom vodom, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Procedi se i pije 2 do 3 šoljice dnevno.

-Tonik ili tinktura se dobija kada se 200 g osušene biljke stavi u flašu šireg grlića i prelije litrom 60-procentnog alkohola. Boca se zatvori i ostavi da četiri nedelje na toplom mestu. Nakon toga se svakodnevno, dva puta dnevno, uzima po 20 kapi koje se sipaju u čaj, dok se ne oseti poboljšanje.

-Sok se pravi tako što se supena kašika sveže isceđenog soka biljke pomeša sa 2 dl tople vode ili čaja. Za lečenje bolesti jetre poželjno je da se svež sok pomeša sa medom od kestena, ruzmarina ili žalfije i tako konzumira. Kod kožnih bolesti se koncentrovan sveži sok maže na problematična mesta, a u tom periodu bi trebalo piti i čaj od dimnjače.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Večernje novosti