Ako želite da skinete koji kilogram, ne morate da jedete bljutavu hranu i da gladujete već samo da korigujete jelovnik, piše Stil. Isto važi i za mnogima omiljeni dezert kojem retko ko može da odoli. Ali ako želite da uživate u hrani, ne morate da je precrtate, već joj pronađite adekvatnu zdravu zamenu.
1. Suve šljive umesto putera
Možda zvuči neobično, ali suve šljive su odličan saveznik za zdravi dezert. Ako u vašem receptu pišu namirnice puter, margarin ili ulje, vi ih zamenite naseckanim i očišćenim suvim šljivama.
2. Sveži posni sir umesto sirnog namaza
Iako sirni namaz izgleda kao "light" varijanta koja će da obogati vaš sendvič ili kolač, on je zapravo mnogo masniji od svežeg obranog sira. Napravite zamenu koja je podjednako ukusna.
3. Sveži začini umesto sušenog koncentrata
Ako vaš recept kaže "kašičica sušenog koncentrata povrća", vi radije odaberite sveže začine. Beli luk, sveži začini i papričice ne sadrže toliko soli, mnogo su zdraviji i bogatiji ukusom.
Pročitajte i Napitak za mršavljenje koji jača imunitet i reguliše šećer u krvi
4. Jabuka i jogurt umesto putera i ulja
Ako u vašem receptu piše biljno ulje, puter ili margarin, vi posegnite za mešavinom kaše od jabuke i jogurta. Pola šoljice putera sadrži 900 kalorija i 92 grama masnoće, dok kaša od jabuke ima oko 50 kalorija i nimalo masnoće. U receptu smanjite količinu šećera jer je jabuka dovoljno slatka.
5. Mlevena ćuretina umesto mlevene govedine
Ovu zamenu možete da napravite u bilo kojoj hrani koja uključuje mleveno meso. Mlevena ćureća prsa se lakše vare od govedine, a podjednako su ukusna. Brže svarena hrana ne izaziva nadutost zbog čega ćete izbeći nadutost stomaka.
Pogledajte i Domaći napitak od đumbira i krastavca za mršavljenje
6. Light jogurt i posni sir umesto kisele pavlake
Ako u vašem receptu piše kisela pavlaka, vi radije posegnite za mešavinom jogurta i posnog sira. Na taj način ste svom kolaču smanjili znatan broj kalorija, a ukus će ostati nepromenjen.
7. Čokoladni komadići umesto preliva
Umesto da kolač prelijete čokoladom, posebno mlečnom, u testo svuda utisnite komadiće tamne čokolade. Tako će svaki komad kolača da ostane ukusan i čokoladan, a vi ćete potrošiti dvostruko manje čokolade, a samim time kolač će imati manje kalorija.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem